Soiuri de rosii din gradina cultivate mai de curand

Printre altele, acest site isi propune sa fie un atlas al soiurilor romanesti si straine care mi-au trecut prin gradina. Toate aceste soiuri de rosii mentionate aici, le-am cultivat si observatiile despre ele sunt rezultatul celor vazute si constatate de mine in gradina. Altfel, nu as fi numit acest site rosii din gradina.

Daca vreti sa cultivati rosii care sa va aminteasca de gustul celor din gradina bunicilor, lucrurile se pot rezolva. Aveti mai jos o lista lunga. Pentru a va convinge de calitatile acestor soiuri, faceti un click mic si veti ajunge la pagina care le descrie. Sau, mergeti la paginile care impart soiurile pe culori sau alte criterii si procedati la fel.

 

 

Daca aveti intrebari Ma Puteti Contacta Aici sau puteti lasa un comentariu. Voi fi bucuros sa va raspund

Cum sa recoltezi seminte de rosii

Iubite cetitorule, afla de la mine ca nu esti gradinar adevarat daca nu ai propriile tale seminte de rosii, din care sa faci rasaduri, etc, etc. Exista mai multe metode pentru a obtine seminte de rosii, unele foarte complicate, altele simple de tot. Important, mai ales pentru un incepator, este ca sa nu fie nevoie de scule sofisticate si sa nu ceara niste operatiuni speciale.
seminte de rosii

Sigur ca putem ca in vremurile dedemult, adica luam rosiile care ne intereseaza, alegem niste seminte pe care le punem la uscat pe un ziar. Dar, vin si spun o vorba poate la fel de veche care zice ca ‘bun cu bun se face’. Asa ca n-ar fi rau sa invatam si lucruri mai noi.

Metoda pe care o folosesc eu este una dezarmant de usoara, desi in aparenta pare ca e cam mult de lucru. Dar mai importante decat metoda sunt trei reguli care trebuiesc musai a fi respectate.

1. In primul rand trebuie alese seminte de rosii coapte. Ca sa fiu mai clar, semintele trebuie sa fie coapte, mature cu alte cuvinte. De ce? Simplu, niste seminte de rosii imature nu vor germina sau vor avea o rata de germinare extrem de scazuta. Sigur ca un fruct copt ofera si seminte coapte (mature). Cele mai multe pareri sustin ca nu trebuie alese neaparat rosii foarte coapte, seminte de rosii mature gasindu-se in orice fruct care incepe sa se parguiasca.

2. Rosiile pentru oprit seminte trebuie sa fie in primul rand sanatoase. Binenteles ca e bine sa alegem rosii mai mari, mai frumoase. Procedand astfel an de an, soiul se va mentine, dar vom obtine rosii cu calitati din ce in ce mai bune, adica mai rezistente la boli, mai mari, cu un gust mai bun, etc.

3. Nu procesati mai multe soiuri de rosii in acelasi timp, ci doar unul. Asa evitati sa incurcati borcanele (la propriu). Daca s-a intamplat ceva si aveti cel mai mic dubiu asupre identitatii unor seminte de rosii, mai bine aruncati-le. Dupa ce ati terminat de procesat un soi, va puteti apuca de un altul, dar nu inainte de a spala si curata sculele folosite si mai ales masa de lucru. Daca in timpul procesarii gasiti seminte de rosii in afara vaselor in/cu care lucrati, nu va grabiti sa le puneti langa celelalte, mai bine aruncati-le.

Ca sa obtineti seminte de rosii nu sunt necesare niste scule deosebite, ele se gasesc in mod obisnuit in fiecare bucatarie. Dar, e bine sa ne procuram un minim de scule pe care sa le folosim doar atunci cand colectam seminte de rosii. Nici nu este o cheltuiala prea mare, este vorba in primul rand despre o sita deasa in care sa ne intre mana lejer atunci cand spalam acele seminte de rosii si le scurgem de apa. Apoi un cutit, cateva borcane, pahare, etichete adezive, hartie de filtru si un creion (carioca).

Si acum sa ne imaginam ca avem in fata cateva rosii din acelasi soi si sa trecem la treaba.

1. Folosind un cutit taiati rosia/rosiile in doua. Taiati orizontal, in zona ecuatorului, nu vertical

2. Luati fiecare jumatate de rosie si stoarceti-o in sita pana cand ies semintele. Sita e bine sa fie asezata deasupra unui borcan mai larg, unde se va scurge sucul rezultat de la stoarcere. Daca preferati, in loc de a stoarce rosiile, curatati semintele cu cutitul. Ca sa fiu sincer eu intai le storc si apoi scobesc cu cutitul dupa semintele care au mai ramas. seminte de rosii

3. Cand ati terminat de stors toate rosiile, in sita se vor aduna seminte de rosii inconjurate de un fel de gel a carui culoare poate fi verzuie, rosie sau galbena in functie de soi. Acest gel trebuie indepartat. Pentru asta, puneti sita deasupra unui alt borcan si cu degetele apasati usor semintele, frecandu-le de sita cu mare bagare de seama pentru a nu le pricinui vreo stricaciune. O sa va obisnuiti relativ repede cu operatia asta. In final veti obtine seminte de rosii mai curate, cu gel mai putin. Acum este momentul sa eliminati acele seminte de rosii care considerati ca nu sunt bune, adica sunt negre, sunt prea mici, etc. seminte de rosii

4. Goliti semintele in alt borcan (al treilea), scrieti clar pe o eticheta soiul de rosii si data si lipiti-o pe borcan. Daca n-aveti etichete adezive folositi putin scotch

5. Adaugati in recipient si sucul pe care l-ati colectat in primul borcan. Sucul trebuie sa fie suficient ca sa acopere intreaga masa de seminte de rosii. Daca nu este, adaugati suc de la alta rosie, preferabil de acelasi soi. Puteti adauga si de la alt soi, dar procedati cu atentie folosind strecuratoarea. La o adica se poate pune si apa, dar nu mai mult de 15-20% din volumul necesar.

6. Puneti borcanul undeva la loc sigur, cu sau fara capac, n-are prea mare importanta. E bine ca temperatura sa fie in jurul a 21-22 de grade, dar facem cum putem. In 24 de ore va incepe un proces de fermentatie care va distruge si gelul ramas pe seminte. Fementatia se vede cu ochiul liber, de cele mai multe ori se simte si la nas. Deoarece semintele se aduna pe fundul borcanului, este bine ca din cand in cand s fie amestecata solutia pentru ca toate semintele sa intre in fermentare. Nu amestecati prea tare pentru ca se vor forma bule care antreneaza seminte de rosii care nu vor mai fermenta normal. Daca totusi se formeaza bule, ‘intepati-le’ cu ceva pentru a elibera acele seminte de rosii. In mod normal dupa doua zile vom avea seminte de rosii curate, dar trebuie vazuta starea lor si daca este cazul se mai lasa o zi-doua. Ca regula generala, timpul nu conteaza, operatia este gata cand intreaga cantitate de seminte de rosii pare suficient de curatita de gel. Un alt avantaj este ca fermentatia distruge anumiti microbi ce pot fi prezenti initial in jumatatile de rosii.

7. Umpleti borcanul cu apa de la robinet (incet sa nu dati peste). Asteptati ca semintele de rosii sa se aseze din nou pe fundul vasului dupa care goliti 3/4 din lichid cu atentie ca sa nu pierdeti din seminte. Eventual folositi si strecuratoarea. Umpleti si goliti de cateva ori pana cand solutia din interiorul borcanului este limpede.

8. Goliti lichidul cu maxima atentie si adaugati 4 parti de apa si o parte de inalbitor de rufe pe baza de clor si amestecati 2-3 minute. Atentie, puneti intai apa si apoi inalbitorul, nu invers. Pe de o parte, operatia asta va dezinfecta cele mai multe seminte de rosii. Pe de alta parte, semintele care se ridica la suprafata sunt ‘seci’ si trebuiesc indepartate.

9. Semintele se golesc in sita, se spala din abundenta cu apa de la robinet, pana cand inalbitorul nu se mai simte.

10. Se pun la uscat pe hartie de filtru sau servetele de hartie, nu inainte de a scrie soiul de rosii din care aceste seminte fac parte

71 Raspunsuri la Soiuri de rosii din gradina cultivate mai de curand

  1. Dani says:

    De clor nu stiam, merci de sfat, o sa aplic si eu metoda ta de dezinfectie. In linii mari si eu fac cam la fel, doar ca adaug mai multa apa initial.

    • Jan says:

      As dori sa-mi recomandati niste seminte de rosii gustoase, de talie mica, cultivabile in ghiveci, in conditii de bloc.
      Tocmai mi-am achizitionat o minisera , ideala pt. balcon sau bucatarie(in lunile de iarna), usor de asamblat si foarte practica. Nu stiu daca am voie sa sa pun link (nota editorului: n-ai, eu nu le fac lor reclama pentru ca nici ei nu-mi fac mie), insa mi se pare o investitie foarte rezonabila ca pret Invelitoarea din plastic este prevazuta cu fermoar , putandu-se renunta la ea iar minisera sa fie folosita ca ca stelaj pt. plante.
      Bunicul meu, mare iubitor de rosii si supa de paradaici, avea in gradina cele mai gustoase rosii din lume, dulci -acrisoare, incomparabile ca gust cu ceea ce exista acum pe piata. Avea o metoda foarte “primitiva” de a selectiona semintele. Eram copil si tin minte ca ma amuza tehnica lui absolut deloc “domneasca”. Cand gusta dintr-o rosie care-l satisfacea la nebunie ca gust, mesteca ce mesteca si scuipa semintele intr-un bol iar apoi punea semintele la soare. Asa a ajuns el sa aiba cele mai gustoase rosii din lume. Imi aduc aminte ca plantele erau de talie mica iar rosiile maruntele, nu mai mari de 4-5 cm in diametru

      • Valerian says:

        Nu prea ma pricep la cultura in container. Daca am loc suficient la tara, am lasat balcoanele pentru pisici. Pe urma, tu vrei sa le cultivi iarna sau/si vara? Din cate stiu eu sunt cateva rosii care pot fi cultivate si in ghivece de marime mica (3-5 litri). Eu am crescut Minibel si mi-au placut. Daca vrei sa la ai de Craciun, ar fi tocmai timpul potrivit sa pui seminte. Daca ai un balcon insorit si bine aerisit, poti creste rosii in containere/galeti de 10 litri. In principiu orice soi de rosie. Eu ti-as recomanda Stupice, sunt timpurii, gustoase, produc tot timpul anului si sunt OK, in sensul in care spui tu.

        • jan says:

          Multumesc pt. recomandari.
          Pentru inceput, vreau doar sa experimentez, in conditii de apartament, cu rosii obtinute in timpul iernii . Pe timp de iarna, rosiile din magazin au un gust mizerabil, de polistiren acrit. Si nu as vrea sa risc cu vreun soi de rosii nemancabile, daca, totusi, plantele binevoiesc sa rodeasca. Am gasit pe site-ul Gradinile Bekker un soi de rosii (scumpe ca seminte) care arata perfect in fotografie, “Rosii Totem”, insa dupa ce am mai scotocit pe internet, am citit pe un forum ca niste engelzi nervosi , dupa ce le-au oferit toate conditiile, au avut supriza sa constate ca sunt tare rele la gust . Unul dintre englezi era tare bucuros ca i le manaca pasaricile (le “lauda” pe pasarici ca sunt tare proaste) astfel incat i le lasa in pace pe celalalte rosii, mult mai gustoase 🙂 OK. Am si eu un papagal Nimfa, insa ma indoiesc ca ar hali toata productia de rosii exeperimentale. Tot il astept pe papagal sa inceapa sa vorbeasca si parca n-as prea vrea ca prima lui vorba omeneasca, imitata, sa fie o injuratura …ori de cate ori vede rosii in fata ochilor.

          • Valerian says:

            O sa ma uit prin plicuri sa vad daca mai am niste Minibell. S-ar putea sa pun si eu 1-2 ghivece. Arata bine pe masa de Craciun. Problema este ca in acest moment este o asa incurcatura in cutiile mele… Te contactez pe mail mai spre seara fie ca dau sau nu dau de ele.

  2. Pingback: Din nou despre seminte de rosii | Rosii din Gradina

  3. Jan says:

    Imi vine sa rad. Abia dupa ce am postat comentariul mi-am dat seama ca dimensiunea rosiilor ideale sunt cele obtinute de bunicu’ si se circumscriu perfect semnului OK facut cu degetele de la mana.
    Rosiile Aurora ori alte rosii uriase sunt bune de bulion ori pt. bagat in salate ; nicidecum pt. mancat la o masa simpla,taiate felii in farfurie, langa cas proaspat , sunculita afumata sau cranati . Este chiar aiurea sa lasi juma’ de rosie uriasa pt. mai tarziu. Chiar impachetata in folie de plastic alimentara parca isi pierde ceva din bunaciune. In plus, ca o observatie pur personala, mi se par mai gustoase rosiile proaspat culese din gradina sau la temperatura camerei, inainte de a fi taiate, decat cele pastrate in frigider , taiate si mancate imediat dupa ce au fost scoase din frigider. Poate fi si o chestiune de gust pur subiectiva ; am ramas in amintire cu” gustul de soare” ale rosiilor din gradina bunicului, caldute si dulci-acrisoare, imediat dupa ce au fost culese . Erau incredibil de gustoase…La varsta pe care o aveam atunci si cu multe toane la mancare, doar bunicul a reusit sa ma convinga sa mananc rosii proaspat culese sau “zama de paradaici”. Chiar a avut tupeul de a experimenta cu mine, sa ma tina flamanda pt. a ma provoca sa-i savurez minunatele rosii(si eu fiind foarte incapatanata la vremea respectiva) Tra’ sa recunosc ca era putin tacanit la cap, un “artist primitiv in materie de tomate” : ce-i placea lui, la nebunie, era musai sa le placa si altora . Iar savoarea rosiilor lui speciale , nemaipomenit de gustoase, n-am mai simtit-o niciodata la aceeasi intensitate, din alte surse, dupa ce el a murit. A dus cu el , in mormant, “secretul rosiilor cuceritoare la modul superalitiv pt. simtul gustului”.

    • Valerian says:

      Strasnic om trebuie sa fi fost bunicul tau, Dumnezeu sa-l odihneasca. E un adevar ca nu poti face un lucru bun daca nu-l iubesti si sunt convins ca acolo unde este face tot gradinarie. Cat despre rosiile pastrate in frigider … Nu se pot compara cu cele abia desprinse din vrej, pe care le tii in mana si simti ca inca se mai zbat. In fond este ca la orice mancare, reincalzita nu e ca aia proaspata, abia luata de pe foc

      • jan says:

        Totusi, si bunica avea o vorba : “orice ciorba este mult mai buna a doua zi dupa ai preparat-o “.:-)
        Am constatat si eu “minunea” asta, fiind vorba despre chimia care amesteca gusturile ingredientelor chiar si dupa fierberea lor initiala, pastrand amestecul la rece.

        • Valerian says:

          S-ar putea ca si bunica ta sa aiba dreptate. Mie doar sarmalele imi plac mai mult dupa ce ‘zac’ 2-3 zile, dar musai sa incalzesc din nou toata oala.

  4. Cornelia says:

    As dori sa cumpar seminte de rosii, inima de bou, daca sunt soiul care are seminte putine . Stiti cumva unde pot gasi astfel de seminte ?

  5. phlox says:

    Toate bune si frumoase. Excelenta detaliere. Numai ca ceva ma nedumireste: Clor??!!! Inalbitor!!!???
    De ce clor, mai ales ca tomata URASTE clorul. de ce inalbitor??!! E mai simplu si benefic cu sare, lesie, solutie de bicarbonat, suc de aloe, ceai de coada calului, tataneasa, galbenele, rostopasca, si da-l in colo de clor!!
    Altminteri, imi plac mult descrierile, sfaturile (cele mai multe), istorioarele.. 😉

    • Valerian says:

      Poate ca rosiile urasc clorul, dar semintele inca n-au ajuns sa fie rosii. Si apoi timpul de imersie este destul de scurt. Clorul dezinfecteaza, curata semintele de eventuali microbi. N-am inventat eu chestia asta, e practicata pe scara larga.

  6. Saska says:

    Regards Valerian .. came across your site, I really like it. I’m sorry that we lost contact, I do not know why. I hope I did not make a mistake as I write. I’d like to continue with you exchange seeds if that is still possible.
    Best Regards!
    Saska….wizardica

    • Valerian says:

      Thanks for visit and greetings, Saska.
      Of course, I like to continue to exchange seeds with you. I’ll be ready in the beginning of December, be sure I’ll contact you. Until then, all the best for you and people you love.

      • saska says:

        Ar fi plăcere pentru mine 🙂 impatiently waiting.
        ..successful and happy with the job that is waiting for you.
        greeting!!!!

  7. Stoian Alexandru catalin says:

    Astazi am primit semintele dumneavoastra. Inca ma bucur ca un copil de aceste pliculete pe care ma reped sa le cataloghez cum pot mai bine.

    Va multumesc.

  8. Claudiu says:

    Buna ziua, as vrea 100 de seminte Stupice si am cautat in catalogul dumneavoastra da m-am pierdut cu atatea soiuri. Va rog sa-mi recomandati un soi sau mai multe pentru bulion.
    Anul acesta am cultivat rosii, plantele le-am cumparat din piata si nu stiu ce soi erau, nu am folosit nici un tratament foliar doar ceai de gunoi de gaina 70% iepure 20% si capra 10 % (apa cu gunoi intr-un bidon la fermentat timp de 2 saptamani ) la radacina. Ultima recolta am facuto in 25 octombrie.
    Vreau sa cultiv ecologic si va rog sa-mi recomandati soiuri cat mai rezistente la botrytis cinerea(putregaiul cenusiu) si ciuperca manei.
    Cultiv in solar si as vrea 100 seminte Stupice si 200 seminte de soiul pe care mi-l recomandati pentru bulion.
    Va multumesc.
    Plata o pot face ramburs.

    • Valerian says:

      Am lipsit o perioada. O interventie chirurgicala a fost neaparat necesara. Abia ieri m-am intros acasa. Peste o saptamana voi putea trimite semintele dorite.

  9. Vasile says:

    Am o mica gradina, in jud Giurgiu, com Schitu, sat Schitu, cu pamant negru, panza freatica la un metru adancime. Pana in 2013 am cultivat rosi din semintele date de vecinul meu-inima de bou. In 2015 doresc sa cultiv rosii ff productive, gustoase, de dimensiuni mai mici, aprox 150 grame, pentru consum in stare proaspata si pentru pregatiri de iarna. Nu ma pricep la tratamentele necesare.
    Doresc sfat pentru cele scrise mai sus privind cumpararea de seminte si ingrijirea lor. mentionez ca nu am gaini sau alte animale in curte.
    Cu respect, Vasile

    • Valerian says:

      Bun pamant ai Vasile, te invidiez
      Rosiile inima de bou sunt bune si gustoase. Singurul defect pe care il au este ca se coc cam tarziu
      Daca as fi in locul tau, eu n-as renunta la ele, numai ca as adauga si niste soiuri mai timpurii care sa intre mai repede pe rod. In zona trebuie sa gasesti seminte de Buzau50, Pontica, Buzau 1600 care s-ar potrivi bine

  10. Vasile says:

    De la tine nu pot cumpara seminte

  11. anasstasia says:

    V-am trimis e-mail de ieri. Ma interesau mai multe soiuri. Astept raspunsul dvs.

  12. adriana negoita says:

    doresc sa comand iar soiurile care au mers f bn in solarul si gradina mea…astept sa-mi trimiteti email.. 🙂

  13. Maria says:

    Buna ziua! Si eu imi doresc foarte mult sa comand 2 soiuri. Buzau 1600 si Giroc.

    • Valerian says:

      Am trimis un email

      • Puscasu Florin says:

        Buna ziua.

        Doresc si eu seminte de rosii de soi Romanesc.
        Vreau si ceva care se preteaza la uscat ( vreau sa incerc sa le conserv uscate )
        Daca aveti va rog sa-mi spuneti de care aveti si cat costa ?
        Transport la Deva.

        Multumesc anticipat
        Florin

        • Valerian says:

          Multumesc pentru comentariu. Aici
          http://www.rosiidingradina.ro/romanesti
          sunt semintele de soiuri romanesti pe care le am (ultima coloana nu, probabil la toamna)
          Dar cred ca este cam tarziu sa pornesti de la seminte. Aceasta insemneaza ca vei planta, cel mai repede, la inceputul lui iunie, mai degraba spre finele primei decade.
          Unii spun ca semintele sadite in preajma lunii mai dau rasaduri mai viguroase. Cica asa ar proceda cei care cresc tomate gigant si doresc sa sparga recordurile.

  14. Dragos says:

    Domnule Valerian,

    Vreau sa va multumesc si pe aceasta cale pentru semintele pe care mi le`ati trimis si care s`au comportat remarcabil, avand o rata de germinare de 100%. Sper sa ajung sa le mananc fructele si abia astept sa o fac.

    Va doresc multa sanatate si numai bine!

  15. Alex says:

    Dintre toate soiurile dumneavoastra, am avut o germinare in proportie mare: circa 98-99% din semintele puse. Ceva dificultati cu cele de Tiganesti, dar pana la urma, s-au nascut!

  16. Pingback: ROSIILE SI BENEFICIILE LOR ASUPRA SANATATII | Rosii din Gradina

  17. Pingback: Seminte de rosii – Ce inseamna organic, heirloom, hibrid, etc? | Rosii din Gradina

  18. Pingback: Cu gandul la seminte de rosii pentru la anul | Rosii din Gradina

  19. Pingback: Pregatirea de iarna a gradinii – administrarea gunoiului de grajd | Rosii din Gradina

  20. Pingback: Rosiile previn si trateaza cancerul de prostata | Rosii din Gradina

  21. Teodora says:

    Buna ziua,
    V-am trimis un mesaj cu o comanda de seminte.
    Va rog sa-mi Spune-ți dacă o puteți livra.
    O zi buna,
    Teodora

  22. Teodora says:

    Buna ziua,
    Am primit semințele de la Dvs si va multumesc f mult.
    Anul trecut au rodit toate , așa ca si anul acesta ma aștept la aceleasi rezultate.
    M-a interesează si ceva sfaturi pentru obținerea răsadurilor, mai ales referitor la pământul folosit.

    Va multumesc încă o data si va doresc multă sănătate si sărbători fericite!
    Teodora VOINEA

    • Valerian says:

      Multumesc pentru mesaj. Chiar astazi am scris ceva despre pamantul folosit la rasaduri. Voimai reveni cu mai multe amanunte. Oricand puteti sa-mi trimiteti un email, voi raspunde cu placere. Avem si un infoBuletin la care va puteti abona (mergeti la prima pagina si e un formular in dreapta). Acolo vor mai aparea astfel de informatii

  23. Pingback: Ar cam trebui sa incepem sa ne pregatim pentru seminte | Rosii din Gradina

  24. Pingback: Seminte de rosii vechi | Rosii din Gradina

  25. Pingback: De unde vin gustul si aroma rosiilor? | Rosii din Gradina

  26. carmen radoi says:

    buna seara! m-am bucurat foarte mult sa vad ca indragiti asa mult rosiile si aveti atat de multe soiuri romanesti salvate de la pieire. de 2 ani am inceput sa cultiv si eu pentru mine, dar nu am reusit sa gasesc soiuri de demult la mine in sat, langa bals, olt. as vrea sa cumpar seminte de la dumneavoastra si pentru bulion si pentru consum proaspat. aveti seminte acum? cu drag, carmen

  27. Pingback: Trei motive pentru a cultiva si consuma rosii | Rosii din Gradina

    • Valerian says:

      Ca sa incolteasca, semintele au nevoie de anumite conditii favorabile. In masura in care acestea s-au intrunit in borcanul in care fermentau, ele au incoltit. Mie nu mi s-a intamplat niciodata situatia aceasta. Din precautie, eu nu as folosi semintele respective. Poate ca nu se vede cu ochiul liber, dar este posibil ca germinatia sa fi pornit la toate. Odata scoase din mediul propice (borcanul in care au fermentat), germinatia se va opri si nu va mai putea fi reluata la primavara.

      • Sebastian says:

        OK, mulțumesc de răspuns, însă care ar fi putut fi aceste condiții favorabile … as vrea sa știu pentru a evita pe viitor aceeași situație … Sunt 3 zile de fermentație prea mult (în dimineața asta pe suprafața sucului din borcan apăruse o pelicula de mucegai)? E prea cald în aceasta perioada și de asta? Sau …?

        • Valerian says:

          Sincer sa spun, problema ma depaseste. Nu mi sa-a intamplat niciodata asa ceva, asa ca nu mi-am pus problema, nu am facut cercetari. Ceea ce relatati este un caz neobisnuit pentru mine. Nu stiu ce sa va raspund, meseria mea este alta decat cea de horticultor, si, oricum nu le stim pe toate. Odata am auzit de un caz in care cineva a gasit intr-o rosie seminte deja incoltite. Exista tot felul de anomalii ale caror explicatii nu le cunoastem sau ne scapa. Eu nu as folosi semintele despre care vorbiti. Mai incercati o data sa vedeti ce se intampla. Metoda pe care am expus-o nu este a mea, ci imprumutata de la altii si eu sunt multumit de rezultate

  28. Sebastian says:

    Bună ziua,

    Am urmat metoda dvs., am lăsat semințele în borcan (doar cu suc de roșii peste ele) aprox. 3 zile de la momentul în care lichidul a început sa fermenteze … acum le-am spălat și văd ca unele semințe au încolțit … oare din ce cauza? … Iar restul semințelor, care vizibil nu par sa fi încolțit, mai sunt valabile în acest caz?

    • Adrian says:

      Unele seminte au incoltit fiindca le-ati lasat prea mult timp sa fermenteze. In mod normal dupa 1-2 zile se pot spala. Cel mai bine este sa le fermentati apoi sa le frecati usor intr-o sita deasa sub jet de apa, le zvantati pe o carpa uscata si curata apoi sa le uscati la umbra, intr-un strat subtire.

  29. marcel chelu says:

    jos palaria pentru ce faceti si dragostea care o aveti fata de aceste minunate rosii as dorii sa stiu cum pot sa intru in posesia unor seminte si in ce conditii va multumesc anticipat

  30. Gabriel BICĂ says:

    Domnule Valerian
    Va multumesc frumos pentru semintele primite azi, dorindu-va multa sanatate cu spor in toate.

    • Valerian says:

      La fel multa sanatate.
      Va sfatuiesc sa cititi cate ceva si despre fasole. Am un soi foarte bun, o sa va dau niste boabe mai incolo. Mai vorbim

  31. Gabriel BICĂ says:

    Domnule Valerian

    Tin sa va multumesc eu pentru bucuria traita de cei “3 muschetari”, din categoria tinerilor si frumosi, pentru primirea semintelor dorite.

    Multumim frumos si tinem aproape.

    Toate cele bune
    Gabriel BICĂ

  32. ANTIP VIOREL says:

    As dori si eu sa cumpar samanta de rosii AURORA de CONSTANTA si BUZAU 1600 cum trebuie sa procedez.
    Vreau sa fac rasad pe care sa-l plantez in gardina.
    Multumesc!

  33. Gabriel BICĂ says:

    Buna ziua domnule Valerian

    Vreau sa va spun ca am avut procentul de germinatie la Gradinarese si Ovi`s Romanian Giant de 100%, iar amicul meu, Porojan, a avut la fel 100% la Sangeorgiu de Mures. Multumim frumos pentru calitatea deosebita a semintelor primite de la dumneavoastra.

    Toate cele bune.

  34. emilia says:

    Eu as avea o problema cu pamantul, are grad ridicat de salinitate in zona in care detin, ce soiuri s-ar preta cel mai bine pe un astfel de pamant?

    • Valerian says:

      Nu stiu sa va raspund la aceasta intrebare. Rosiile au nevoie de un sol bogat in nutrienti pentru a se putea dezvolta bine, asa ca sfatul meu este sa incercati o corectie a solului. Adaugati mranita, compost si alte ingraseminte in zona in care intentionati sa cultivati tomatele. N-ar fi rau sa cautati sfatul unui specialist. Cred ca pe la Directiile agricole puteti gasi unul, eu nu sunt.

  35. Modiga G says:

    Buna ziua,
    As dori seminte de rosii , as incerca urmatoarele soiuri : Grele de Pometesti , domneasca de Secui, Isalnita cu Cute,Maritza (pe asta o cultiva bunicul meu , din gradinarit pe vremuri apuse si-a intretinut copiii la facultate) , Manastiresti , Almajane . Ardei capia , ardei gras recomandati-mi dvs .

    Multumesc

  36. Manescu Manea says:

    Domnule Valerian,prevederea, totdeauna a fost mama muncii mele.POT sa va adresez o intrebare: dumneavoastra ati fost prevazator anul acesta cu senimtele, sau aveti multe pliculete, cutiute etc cu rezerva de neatins de anul trecut? fara a le pune numaratoare si pe acela ?

  37. Valentin Mironescu says:

    Buna ziua

    Am citeva intrebari.
    In fiecare cutie cu 3 seminte am obtinut 3 rasaduri sanatoase. Multumesc pentru calitatea semintelor
    La plantarea lor in gradina cum facet,i le separati, le plantati toate trei sau distrugeti una, doua plante?
    Cam care e distanta pe care o lasati intre plante?
    Anul asta am inghesuit plantele. Este acesta un motiv ca au depasit 2m inaltime?
    In rest toate bune astept cu nerabdare anul urmator

    Toate cele bune

    • Valerian says:

      Ma bucur ca semintele au fost bune si s-au comportat corespunzator. Va astept dupa 15 octombrie.
      1. Intre insamantare si plantare in gradina mai exista o faza, repicarea, pe care cred ca dvs o sariti (cel putin nu o descrieti). Eu pun initial 4-6 seminte in cutie. Am grije sa le pun mai distantate ca plantele sa nu iasa prea apropiate. Cam la doua saptamani de la rasarire, repic fiecare planta in cutia ei. Pentru asta, scot cu atentie plantele din cutie cu pamant cu tot, apoi cu un cutit tai ‘felii’ astfel incat sa nu deranjez radacinile plantutelor (daca sunt prea apropiate le separ cu cat mai multa atentie). Apoi fiecare planta o asez in cutia ei, cat se poate mai adanc (las 1-1,5cm de la radacina pana la fundul cutiei). La cele ‘feliate’ mai indepartez din pamantul de jos, pentru ca semintele le pun initial la adancime mica (1-1,5cm). Eliminand pamantul, le pot planta mai adanc. Repicarea are rostul ei. In primul rand, se separa plantele astfel incat fiecare va ajunge in cutia ei. Apoi, facand plantarea mai adanc, radacinile se dezvolta mai bine. Rosiile fac asa numitele radacini adventive, adica tulpina care este bagata in pamant face mustati si le dezvolta. La repicare bag planta mai adanc, deci mai multa tulpina este in pamant, mai multe radacini vor da. La plantare in spatiul definitiv, pun o planta in cuib la distanta de 30-40cm. Pun doua randuri la 60cm, las o cale de acces de 100cm, pun alt rand, urmatorul la 60 cm si apoi iarasi las cale de acces de 1m (100cm). Mergand pe calea de acces pot ingriji un rand in stanga si unul in dreapta.
      2. Plantele care cresc inalte duc lipsa de lumina. Lipsa de lumina poate fi inca de la inceput, din faza de rasaduri. Rasadurile se lungesc in cautarea luminii. lungire care se ‘mosteneste’ cand planta ajunge in spatiul final.

  38. Pingback: Rosii din Gradina

  39. Pingback: Mai asteptam 2-3 zile | Rosii din Gradina

Lasa un comentariu

Daca ai cultivat acest soi, m-as bucura foarte mult sa stiu parerea ta, mai ales privind felul in care el s-a comportat in gradina ta. Nu uita sa precizezi zona unde se afla gradina ta, pentru a sublinia modul in care acest soi se adapteaza in diverse locuri din tara. In felul acesta vei ajuta multi gradinari sa aleaga rosiile cele mai potrivite pentru gradina lor. In numele lor, si al meu, iti multumesc.