Cornelia

Amicul Paul din Focsani este de meserie inginer si aceasta nu este singura sa calitate. Pot spune cu tarie ca are si un vin bun, dar ii plac si rosiile si, in general, gradinaritul. Datorita acestor doua puncte comune, era imposibil ca sa nu ne intalnim. El are o colega Cornelia, iar aceasta ne-a dat seminte dintr-un soi pe care il indrageste si-l cultiva de ani buni. Ii multumim pe aceasta cale si-i impartasim aprecierile.
seminte de rosii
Soiul este cu crestere semideterminata si maturitate tarzie. Fructul este de culoare rosie, de forma cilindrica foarte usor discret asemanator cu o inima. Are o fermitate specifica. Gabaritul este mediu spre mare. La mine in gradina au fost puse cam tarziu si, tardive fiind, abia au inceput sa se coaca. Pana acum cel mai mare exemplar a avut 293 de grame.

Miezul este tot rosu, bine conturat, dens si carnos. Seminte mari si putine. Un gust bun, cu aroma de fruct proaspat. Productivitate foarte buna. O rosie de toamna care poate fi prelucrata in fel si chip. Cred ca poate face fata la transport pe distante lungi.
seminte de rosii
Tufa creste inalta, peste 1,75m, si este viguroasa. Trebuie copilita in special in prima parte a cresterii. Necesita sprijin. Frunza normala. Rezistenta la boli in limite obisnuite.

Ziceam mai sus ca fructul prezinta o oarecare fermitate. Asa imi plac mie sa fie gogonelele verzi cand le bag la borcan.

Comments are closed.