Rosa de Barbastro

Barbastro este un sat din provincia Huesca, Aragon, Spania, unde aceasta rosie este cultivata cu multa pasiune. Mai mult, in 2014 acest soi a fost declarat marca nationala a Spaniei si declarata proprietate intelectuala a asociatiei de legumicultori care o produce. Asa isi apara unele tari produsele lor. La noi, ca la nimeni, mai sunt 2-3 oameni care mai stiu ce rosii producea Romania odinioara si pastreaza foarte bine secretul. De ce l-or mai pastra, nici ei nu stiu, altii evolueaza si noi batem cu gratie pasul pe loc.
seminte de rosii
Rosa de Barbastro este o varietate cu crestere nedeterminata si maturitate medie, in sezon. Fructul este de culoare roz, forma globulara, foarte usor turtit uneori, cu pielea neteda. Ca marime se poate incadra in categvoria medie spre mare. La mine a ajuns pana la 429 de grame.

Miezul este rosiatic, foarte bine conturat, dens si plin de continut. Seminte putine asezate ordonat in cavitati. Gustul este unul de exceptie, usor dulceag, ceea ce contrazice marea majoritate a rosiilor soaniole. Prtoductivitate foarte buna
seminte de rosii
Tufa creste cam la 1,4 – 1,5m, destul de viguroasa. Are nevoie de sustinere din cauza productiei. Frunza normala. Rezistenta la boli in limitele obisnuite.

O rosie recomandata pentru gustul ei. O poti folosi la orice, face fata cu brio

Comments are closed.