Grele de Pometesti

Anul trecut, cand Vergica din Pometesti mi-a dat un cos de rosii din gradina lui si mi-a spus ca ai lui si vecinii care le mai cultiva le numesc ‘Grele’, am crezut ca glumeste sau ca ma invita pe ocolite sa i le platesc, desi initial se oferise sa mi le dea pe gratis. Nici vorba de asa ceva. Mai mult, anul acesta m-am convins ca aceste rosii sunt grele intr-adevar. Din cele 3 fire pe care le-am plantat in primavara, mi-a supravietuit doar unul, celelalte doua fiind retezate de la radacina de niste afurisite de coropisnite. Pe acesta m-am straduit sa-l protejez si sa-l ingrijesc cat mai bine.
seminte de rosii
Ca rezultat, de la acest fir am obtinut maximul din acest an, 877grame, rosie pe care o amanam din zi in zi sa o culeg, in speranta ca se va face mai mare. Intr-o zi am gasit-o cazuta jos. Era intreaga si nu se vedea a fi fost atacata de vreo pasare, noaptea fusese un vant mai puternic si se desprinsese din vrej. Desi nu prea arata, cantarul i-a acordat 877grame. Deci o rosie densa, grea, asa cum o botezase Vergica. Au mai fost si altele si inca mai sunt, mai mici, dar tot asa grele la cantar.

Grelele din Pometesti sunt un soi cu crestere nedeterminata si maturitate semi-tardiva, adica se coc un pic mai greu, au nevoie de mai mult timp. Poate ca de asta sunt si mai grele, aduna mai multa substanta.
seminte de rosii
Fructul este de culoare rozalie inchisa, turtit si bine cutat in zona umerilor. Si depresiunea pedunculara este bine formata. Pe majoritatea rosiilor (imi aduc aminte si de cele primite de la Vergica) se formeaza crapaturi usoare, probabil ca urmare a timpului mai indelungat de expunere solara. Miezul este rosu, dens si plin de substanta (cum ar putea fi altfel?), cu alveole nu prea pronuntate si un seminte intr-un numar normal. Gustul este bun, usor, usor acid, surprinzator pentru o rosie cu perioada mai lunga de coacere. Ca gabarit se incadreaza in categoria rosiilor mari. Productivitatea este buna, desi nu poti trage o concluzie numai de la un fir. Dar si Vergica zicea la fel.

Tufa este si ea viguroasa si creste cam la 1,5 – 1,6cm. Necesita sprijin care sa sustina ‘grelele’. Frunza este normala. Are o buna rezistenta la boli si mediu agresiv.

Comments are closed.