Uriasa de Baltatesti

Rosiile astea sunt ale lui Vali Cucu din Baltatestii Neamtului. El le cultiva de vreo 25 de ani, iar eu numai de 2, dar m-am convins ca a facut o treaba buna purtandu-le de grija atatia ani buni. De unde le are nu l-am intrebat si nici nu cred ca are prea mare importanta. Ceea ce conteaza este faptul ca daca vrei o rosie buna, cu asta nu vei da gres niciodata.
uriasa de baltatesti
Uriasele de Baltatesti sunt un soi de tomate cu o crestere nedeterminata si maturitate medie, de sezon. Cand se coace fructul are o culoare rosie-rozalie si este, asa cum arata si numele, de dimensiune mare. V Cucu spune ca la el se duc usor catre 1kg bucata, dar la mine s-au situat in intervalul 500-700g. Dar nici asta nu este de neglijat. Forma este turtita gen beefsteak, cu incretituri usoare in jurul umerilor. Miezul este dens, cu alveole bine conturate si seminte intr-o cantitate obisnuita. Gustul bun, un amestec fin de dulce si acid asa cum erau rosiile de odinioara. Buna productivitate, peste medie as putea zice.
Uriasa de Baltatesti
Tufa creste inalta (peste 1,50m) si viguroasa. Necesita sprijin bun pentru a sustine greutatea plantei si a fructelor. Frunza normala. In cei doi ani in care l-am cultivat, soiul nu s-a aratat a fi sensibil la vreo boala anume. As putea conclude ca are o rezistenta normala la agresiunea mediului si la bolile obisnuite, fara a necesita tratamente speciale.

Tragand linie, pot spune ca este un soi bun la toate, care merita sa fie cultivat in gradina pentru ca niciodata nu te face de ras.

Comments are closed.