In aceasta pagina vom vorbi despre para rosie italiana. Mai este o para rosie americana despre care am discutat in alta parte. Cele doua varietati nu pot fi confundate, dat fiind faptul ca exista deosebiri evidente privind marimea, perioada necesara pentru a ajunge la maturitate si chiar forma. Este des cultivata in nordul Italiei in Liguria, Piedmonte si Abruzzo.
Para rosie italiana este o rosie cu crestere nedeterminata si maturitate tardiva, tarzie. La maturitate fructul este rosu, cu umeri incretiti, uneori rosii-galbui, are forma unei pere si este de marime medie spre mare, in medie peste 200g. Miezul este bine conturat, dens si plin de substanta. Semintele, ca numar, sub media normala. Gustul bun de rosie traditionala. Productivitate buna, mai ales in partea a doua a sezonului.
Tufa este viguroasa, cu frunza normala si necesita sprijin. Suporta bine verile calduroase, ba chiar este sensibila la temperaturi mai joase, deci nu se preteaza la veri scurte. Are o rezistenta normala la boli.
O rosie buna la toate, dar mult apreciata pentru sosuri, paste si bulioane, ca mai toate suratele ei tardive. Dar si in salate isi face pe deplin datoria. In plus, poate fi o solutie perfecta de a avea o cantitate mare de rosii la fine de sezon, cand celelalte soiuri dau o productie mai slaba si fructe mai mici.