Talavera Native

Nu mai stiu de unde am primit semintele acestui soi. Am o vaga banuiala, dar trebuie sa caut mai adanc in arhiva. Cert este ca e socotita ca o tomata rara si de rara ce este nici internetul nu contine prea multe informatii despre ea. Am inteles ca i-ar apartine lui Dan McMurray, un horticultor care se ocupa cu tot felul de incrucisari si care este ‘autorul’ unei largi game de tomate interesante.
seminte de rosii
Anul acesta am avut-o in gradina. Nu a fost o varietate spectaculoasa, dar m-a impresionat totusi prin productivitate si prin faptul ca a fost destul de grabita sa se maturizeze. Mi-aduc aminte ca niciodata n-am trecut pe langa tufele Talavera fara sa pun ceva in cos.

Despre Talavera native pot spune ca este o tomata cu crestere nedeterminata si maturitate (coacere) semi-timpurie.

Fructul este de culoare roz (anul acesta am avut multe rosii rosii de culoare roz), aplatisat, incretit, poate chiar lobat, cu umeri verzi, atingang o marime medie de cam 150g. Miezul este carnos, bine structurat si cu un gust mai degraba spre dulce.
seminte de rosii
In ciuda productivitatii, tufa nu este prea inalta (1,4 – 1,5m) dar este viguroasa. Frunza este normala. In gradina mea s-a comportat bine fiind tratata la fel cu celelalte.

Lasa un comentariu

Daca ai cultivat acest soi, m-as bucura foarte mult sa stiu parerea ta, mai ales privind felul in care el s-a comportat in gradina ta. Nu uita sa precizezi zona unde se afla gradina ta, pentru a sublinia modul in care acest soi se adapteaza in diverse locuri din tara. In felul acesta vei ajuta multi gradinari sa aleaga rosiile cele mai potrivite pentru gradina lor. In numele lor, si al meu, iti multumesc.