Pontica (Dacia)

Pontica (Dacia) este un soi romanesc de rosie semi timpurie creat de ICDLF Vidra in 1988 si reomologat in 2009. Poate ca gresesc, dar cred ca initial s-a numit Dacia, pentru a fi botezata Pontica cu ocazia reomologarii. Este un soi destinat prelucrarii industriale recomandat pentru crestere atat in aer liber cat si in spatii protejate.

Soiul produce o tufa viguroasa de 60-70 cm inaltime. Pontica (Dacia) este cu crestere determinata si are o perioada de vegetatie cuprinsa între 110 si 120 zile de la insamantare (atentie: de la insamantare)

seminte de rosii

Fiind cu crestere determinata, Pontica (Dacia) face un singur rand de fructe care se coc intr-un interval de 10-15 zile, dupa care planta intra in repaos vegetativ. Fructul este sferic-turtit, la inceput de culoare verde deschis cu o zona verde închis în jurul pedicelului. Cand ajunge la maturitatea de consum fructul este uniform colorat in rosu intens, prezinta o buna fermitate si are o greutate medie este de 90-150g. Nu este prea bogat in seminte

Pontica (Dacia) este considerat un soi bun productiv, potentialul lui de productie in Romania fiind stabilit la 85-95 t/ha.

Soiul este rezistent la verticilioza si tolerant la bacterioze.

seminte de rosii

7 Raspunsuri la Pontica (Dacia)

 1. Deabea acum citind la tine,mi-am dat seama ca am facut o confuzie la mine in soiuri,am cautat in caiet unde mi-am insemnat ce am cultivat si unde in gradina si am vazut ca de fapt eu am pus Dacia in 2012 si nu Unirea cum am scris sub foto,trebuie sa fac corecturi.
  Acum despre Dacia,este un soi grozav,ca orice soi Romanesc.
  Anul trecut nu i-am prea dat importanta,la un moment dat am vrut sa le scot caci au avut parte de ceva arsuri,dar pana la urma le-am lasat si vreau sa iti zic ca asa fain si-au revenit si au facut la fructe,ciorchini grasi cu fructe carnoase si foarte gustoase,cu toate ca au un pic pielita ceva mai tare.
  Chiar daca ele sunt determinate,au facut copili care nu i-am mai rupt si ei au rodit pana toamna tarziu.
  Cam asa au aratat la mine anul trecut
  http://rami86.sunphoto.ro/Gradina_2012/79877653
  Anul asta urmeaza sa le fac foto,acum incep sa se coaca.
  Au rodit bine si in solar si afara.
  Gradina este in Alexandria.
  Succes in tot ceea ce faci!

  • Valerian says:

   Multumesc pentru informatii, Mihaela.
   Asa putem ajuta multi gradinari sa aleaga un soi de rosii care sa se potriveasca bine cu zona in care vor fi cultivate. Este usor sa cumperi seminte de rosii, dar citind pe ici, pe colo, oamenii afla ce se potriveste mai bine.

 2. alexzoom says:

  Buna Ziua! Am semanat si eu un hectar de Pontica>dacia> aproximativ de 5 zile . Ma poate ajuta cineva cu sfaturi ? Am inteles ca este un soi pretentios . multumesc 0727zero3zero200

  • Valerian says:

   In ce zona? Intreb pentru ca mi se pare ca e cam tarziu. Daca sunt semanate, atunci puteti spera o recolta cam spre toamna, prin septembrie
   Soiul nu mi se pare mult mai pretentios decat altele

 3. gasca ioana ramona says:

  vreau si eu un nr de tele pt o comanda

 4. iftims says:

  Buna ziua,
  As vrea si eu seminte din acest soi.
  As semana chiar si anul acesta desi e tarziu, dar nu recolta e scopul; daca nu poate aveti la anul.
  L-am cultivat mai demult si am fost impresionat de acest soi la cultura in camp: are mai multe fructe decat frunze.
  Din pacate am avut impresia ca e hibrid si nu am mai gasit apoi seminte la magazine.
  Nu mai retin calitatile organoleptice dar ca soi cultivat pentru industrializare e grozav, cel putin in zona Tulcea unde l-am cultivat.
  Multumesc.

Lasa un comentariu

Daca ai cultivat acest soi, m-as bucura foarte mult sa stiu parerea ta, mai ales privind felul in care el s-a comportat in gradina ta. Nu uita sa precizezi zona unde se afla gradina ta, pentru a sublinia modul in care acest soi se adapteaza in diverse locuri din tara. In felul acesta vei ajuta multi gradinari sa aleaga rosiile cele mai potrivite pentru gradina lor. In numele lor, si al meu, iti multumesc.