O rosie japoneza, pe care am cultivat-o anul acesta pentru prima data. Nu am gasit prea multe informatii despre ea, asa ca ce va voi spune este in mare parte rezultatul observatiilor mele. S-ar putea ca sa-mi scapat unele lucruri sau sa le fi perceput intr-o forma gresita. Din aceasta cauza s-ar putea ca sa revin candva asupra afirmatiilor initiale pentru a face corecturi. Deasemenea, ar fi foarte utile comentariile celor care vor cultiva acest soi.
In primul rand, as fi curios sa stiu ce inseamna in japoneza ‘Yoshi san’, dar n-am cum sa aflu. Ce-mi aduc aminte este faptul ca prin anumite filme care prezinta traditii japoneze, apelativul ‘san’ asociat unui nume arata o deosebita stima pentru persoana in cauza. O fi vorba despre o rosie care inspira respect? M-as bucura sa fie asa.
Yoshi san este o rosie cu crestere nedeterminata si maturizare (coacere) in plin sezon (medie, adica). Fructul matur este de culoare rosie-zmeurie si forma globular turtita cu umeri usor incretiti. Gabaritul poate fi definit ca fiind mare. La mine in gradina am obtinut exemplare in jurul a 300g, dar amicul care mi-a dat semintele a mentionat printre putinele informatii ca a obtinut fructe de 4-500g. Deasemenea tot el mi-a spus si eu pot sa confirm, ca miezul este carnos, consistent si ca gustul este bun. Eu as mai adauga faptul ca miezul este bine format, ca locasurile semintelor sunt dispuse regulat. Iar despre gust, ca mi s-a parut usor dulceag, dar placut.
Tufa este cam la 1,50m, viguroasa si cu frunza normala. Productivitatea peste medie. Necesita sprijin. Nu mi s-a parut a fi sensibila la boli sau influentele de mediu. S-a descurcat bine cu tratamentul oferit si celorlalte surate din gradina. Mi s-a parut a tolera bine caldura torida din gradina mea.
Pare a fi o rosie foarte nimerita pentru salate, platouri si alte preparate specifice consumului zilnic.