Maritza

Aceasta rosie, Maritza, pe numele ei, are o istorie ciudata, pe care nu am descalcit-o. Cred ca v-am mai povestit de vreo doua ori despre ea. In orice caz, din cate am aflat eu, aceasta nu este o rosie romaneasca, ci originata din Bulgaria, dar era foarte populara la noi, fiind cultivata cu spor in Prahova, Ilfov si nu numai. Cu timpul a disparut. Cei care isi mai amintesc de ea erau pe-atunci copii si nu stiu cum si de ce s-a intamplat ce s-a intamplat.
Maritza09-15
Cert este ca si bulgarii au pierdut-o. S-ar putea sa fie un dezinteres cauzat de faptul ca nu mai era rentabila sau au aparut altele mai bune. Cine stie … greu am facut rost de seminte din aceste rosii, dar m-am descurcat.

Maritza este un soi de rosii cu crestere nedeterminata si maturizare (coacere) medie, in plin sezon.

Cand ajunge la maturitate, fructul este de culoare rosie, forma rotunda, globulara, si o marime medie. Pulpa este deasemenea rosie, bine formata, suculenta si cu o cantitate normala de seminte. Au un gust bun, usor nesarat, din care cauza combinatia branza-maritza este devastatoare. Si in salata face o figura buna.

Soiul Maritza dezvolta o tufa de vigurozitate medie, compacta si inaltime 1,4 – 1,6m. Frunza normala. Productivitatea peste medie, e ca o masina.
seminte de rosii
Anul acesta am stropit regulat gradina, alternativ la 10-14 zile, cu doua fungicide. Maritele s-au comportat foarte bine

De ce s-au pierdut aceste seminte este greu de gasit un raspuns. Dar eu cred ca din greseala. In orice caz, eu nu le-as mai pierde

11 Raspunsuri la Maritza

 1. Pingback: Sarbatoare cu seminte de rosii | Rosii din Gradina

 2. geogeticus says:

  am acest soi de cca 45 ani ;rosiile sunt delicioase (nu am intalnit rosii mai bune ca gust) singurul dezavantaj find ca nu sunt tari nerezistand la transport(de aceea cred ca nu s-au mai cultivat si ca atare s-a pierdut samanta)
  De cca 10 ani acest soi este afectat de arsita de vara din sudul tarii .
  Eu cultiv acest soi pentru consum propriu in satul Cetatea , jud Giurgiu, si as fi incantat sa facem schimb de seminte din acest soi.

 3. ciumpileac cristian says:

  buna ziua,
  Sunt interesat sa cumpar rasad din acest soi. ma poate ajuta cineva ? multumesc. 0723330821 – cristi

 4. MIHAI says:

  Si eu sunt interesat de acest soi , dar si altele , spre exemplu Didi …
  Va pot oferii la schimb rosii brandywine pe care le cultiv de 8 ani .. si altele daca sunteti interesat .

  • Valerian says:

   Cu mare drag si placere, nu uitati sa ma contactati mai la toamna ca sa punem lucrurile cap la cap.
   Spor pe ogor

Lasa un comentariu

Daca ai cultivat acest soi, m-as bucura foarte mult sa stiu parerea ta, mai ales privind felul in care el s-a comportat in gradina ta. Nu uita sa precizezi zona unde se afla gradina ta, pentru a sublinia modul in care acest soi se adapteaza in diverse locuri din tara. In felul acesta vei ajuta multi gradinari sa aleaga rosiile cele mai potrivite pentru gradina lor. In numele lor, si al meu, iti multumesc.