Puszta Kolozs

Puszta este un cuvant unguresc insemnand ‘campie’ sau ‘preerie’ cum le place americanilor sa spuna. Din cauza asta te-ai duce cu gandul ca Puszta Kolozs este o rosie ungureasca. Multi straini gandesc la fel asociind Kolozs cu o traducere fortata a cuvantului Colos. Nimic mai fals, Kolozs nu este altceva decat numele unguresc al orasului Cluj. Si astfel, Puszta Kolosz ni se releva ca o pura rosie romaneasca originara din zona Turdei. Atata doar ca numele este unguresc.
seminte de rosii
Pentru prima data seminte din acest soi de rosii au fost oferite public de catre Michael Gunn din Pasadena, Texas. Acesta le avea de la un mare iubitor si cultivator de rosii din Germania pe nume Manfred Hahm-Hartmann.

Iata deci, ca o rosie romaneasca este pastrata si promovata de unguri, nemti, americani si cine mai stie ce alte natii. De ce? Pentru ca are niste insusiri extraordinare care te face sa o iubesti fara rezerve.

In primul rand are un gust deosebit, de rosie adevarata. Apoi face parte din categoria rosiilor care intra numa’ doua la kil. Puszta Kolosz impune respect si admiratie. Pacat ca noi am uitat de ea. Noroc de altii ca au stiut ce sa pastreze.

Puszta Kolozj este o rosie cu fruct mare. La mine in gradina maximul atins a fost 499 de grame. Ajuns la maturitate fructul este de culoare rosie, putin turtit (gen beefsteak). Coacerea este semi-tarzie. Gustul este surprinzator de fin pentru o rosie asa de mare. Miezul este suculent, cu cavitatile de seminte bine individualizate. O rosie pe care o poti folosi la orice: salate, mancaruri conserve. In orice situatie, Puszta Kolozs te scoate din incurcatira
seminte de rosii
Tufa are o talie inalta de 1,80-2,0m si o frunza nrmala. O buna productivitate si un comportament bun desi a fost stropita numai cu zeama bordeleza.

11 Raspunsuri la Puszta Kolozs

 1. Pingback: Un colos ascuns intre seminte | Rosii din Gradina

 2. Pingback: Seminte chinezesti cu surprize | Rosii din Gradina

 3. Cristina says:

  O rosie pe gustul meu ! E primul an cand o cultiv, se comporta foarte bine in gradina mea din apropiere de Bacau. Este unul din putinele soiuri care nu au suferit ” arsuri” . Fructele sunt mari, sanatoase. Gustul l-ati descris perfect : fin, racoros, de rosie adevarata.

 4. Pingback: In gradina se face loc pentru seminte de rosii | Rosii din Gradina

 5. Peroescu Valentin says:

  O sursa de unde putem achizitona seminte pentru acest soi !?

 6. CUCU EDUARD GABRIEL says:

  Buna seara domnule Valerian! Sunt un mare fan al rosiilor cu gust adevarat. De aceea doresc sa cultiv “in regie proprie” cam 1000 mp de tomate. Va rog din suflet, daca aveti spre vanzare seminte din aceste soiuri, as fi foarte bucuros sa achizitionez o cantitate de seminte din care sa-mi produc rasadurile necesare pentru aceasta suprafata. Va multumesc anticipat. Sarbatori fericite!

 7. Drobotă marinela says:

  Ma intereseaza si pe mine acest soi

Lasa un comentariu

Daca ai cultivat acest soi, m-as bucura foarte mult sa stiu parerea ta, mai ales privind felul in care el s-a comportat in gradina ta. Nu uita sa precizezi zona unde se afla gradina ta, pentru a sublinia modul in care acest soi se adapteaza in diverse locuri din tara. In felul acesta vei ajuta multi gradinari sa aleaga rosiile cele mai potrivite pentru gradina lor. In numele lor, si al meu, iti multumesc.