Roze Mari de Suceava

Din nordul tarii am primit doua soiuri de rosii mari, ambele interesante. Am constatat ca oamenii nu se cunosc intre ei, dar si-au botezat rosiile intr-un mod foarte asemanator incat este imposibil sa nu faci confuzie intre ele. In pacatul acesta am cazut si eu, pana in ziua in care m-am dumirit ca cele doua seamana ca nume, numai ca sunt diferite si, mai ales, vin din locuri diferite.
seminte de rosii
Este vorba in primul rand despre Roze Mari de Suceava. Despre ea vom vorbi aici. Mai tarziu vom vorbi si despre Rosii Mari de Botosani

Roze Mari de Suceava este un soi cu crestere nedeterminata si maturizare in plin sezon. Cand sunt coapte, fructele acestui soi sunt de culoare roza, catifelate pa pipait. Gabarit mare, pot ajunge si la 8-900gr. Forma rotunda, usor turtita, uneori cu incretituri. Miezul este bine format, spatiile pentru seminte bine delimitate. Am gasit pareri ca forma aceasta de miez ar defini rosia respectiva ca ‘slicer’, adica fiind numai buna te taiat in felii si folosita astfel pentru consum. Celalat tim de miez cu semintele mai amestecate ar fi ‘beefsteak’, in general bun la toate, dar mai ales pentru conservaraie. Revenind la Rozele noastre, acestea au un gust foarte bun, nici dulce, nici acru, fara urma de aciditate.
seminte de Rosii
Productivitatea este buna. Tufa creste inalta, peste 1,60m cu foliaj bogat. Frunza normala. Are nevoie de sprijin.

Buna rezistenta la boli si agresiunea mediului. S-a comportat bine numai cu stropirile preventive administrate tuturor rosiilor.

Comments are closed.