Buzau 1600

Buzau 1600 este un soi de rosii creat de Statiunea de Cercetare-Dezvoltare pentru Legumicultura Buzau in 1977. A fost dedicat aniversarii a 1600 de ani de la prima atestare istorica a localitatii Buzau.
Photo0005

Buzau 1600 este un soi de rosii cu crestere nedeterminata si o maturitate medie-tarzie (semitardiva) destinat cu precadere consumului sub forma proaspata. Este un soi viguros, adaptat la conditiile climatice din zonele din Romania care sunt favorabile culturii tomatelor si care este rezistent la atacul principalilor agenti patogeni. Iubeste foarte mult soarele. De regula, inaltimea medie a tufei este de peste 1,5m necesitand sprijin (arac, spalier, etc) Planta produce un fruct de culoare rosie uniforma, in forma rotunda si cu o suprafata neteda, ferma, care nu crapa. Greutatea fructului este in jur de 200g, incadrand soiul in categoria tomatelor cu fructe de marime medie. Gustul este placut, fara a fi deosebit, cu seminte putine.

Buzau 1600 este considerat un soi de rosii productiv. Potentialul normal de productie este de 60-80 t/ha, dar cu o tehnologie optimizata, productia poate creste pana la 150 t/ha

Eu cultiv acest soi de multi ani, in primul rand pentru ca rosiile Buzau 1600 sunt bune la toate, de la salata, la gatit sau conserve. Trebuie sa ma ingrijesc sa am seminte de la un an la altul. Un sinur lucru ma nemultumeste, faptul ca este un soi care se coace cam tarziu. Daca s-ar putea recolta un pic mai devreme, ar fi rosie cu adevarat extraordinara.

30 Raspunsuri la Buzau 1600

  1. Kymen Roman says:

    Soiul de tomate Buzau 1600 este unul exceptional atat calitativ cat si cantitativ. Il cultiv de aproximativ 9 ani si sunt foarte multumit. Intr-un solar de doar 60 mp am facut si aproape 1000 kg de rosii intr-un an. Buchetele au cel putin 6-7 fructe (cu un maxim de 21) iar exemplarele de rosii foarte dezvoltate au trecut de multe ori de 5-600 de grame.
    Problema este ca se gasesc din ce in ce mai greu seminte pentru acest soi de tomate.
    In rest e cel mai bun.

    • Valerian says:

      Multumesc foarte mult pentru informatii. Unde este situat solarul tau? Cred ca vizitatorii vor dori sa stie zonele in care Buzau 1600, si in general orice alt soi, merge foarte bine.
      Zici ca semintele se gasesc din ce in ce mai greu? Aici ai mare dreptate, dar putem ajuta si noi oprind seminte in fiecare an.

  2. popa dumitru says:

    salut!
    am cumparat rasad acum 3 ani am facut rosii frumoase am oprit seminte si cultiv de atunci nu stiu ce soi este descriere: rosii mari carnoasae si gustoase planta poate creste pana la 2.5m anul trecut am avut araci de peste 2m am legat pana unde am ajuns si varfurile au mai cazut inca 0.7-1m.
    daca cunosti asa ceva poate imi spui si mie ce soi este sunt din calafat.
    multam!

    • Valerian says:

      Felicitari pentru realizarile tale. Gradinaria nu este un lucru usor. In zona ta este un pamant extraordinar, te invidiez.
      In ceea ce priveste soiul … este greu de dat un verdict. Faptul ca sunt inalte poate fi un atribut genetic dar si o consecinta a faptului ca sunt suprafertilizate cu produse care stimuleaza cresterea tufei, cum ar fi gunoiul de grajd sau altceva bogat in azot. Sau poate ca sunt cam la umbra. Cate randuri de flori fac? De regula rosiile fac 6 randuri La tine, la cei 2,5 metri de vrej sunt mai multe randuri de flori sau tot 6, dar mai rare? Daca pe ultima parte a vrejului rosiile tale nu mai fac flori, atunci ar trebui carnite ca sa faca fructe mai multe si mai mari.
      Ca sa ne apropiem cat de cat de un raspuns, ar trebui sa stim niste insusiri care nu pot fi alterate de mediu sau ingrijire, cum ar fi Maturitatea (sunt timpurii, medii sau tarzii?), Cresterea (sunt determinate sau nedeterminate?), Forma (rotunde, inima, plate, pruna?). Si asa e greu de dat un raspuns

  3. OVIDIU says:

    SALUTARE as vrea sa cumpar si eu aproximativ o tona de rosii dar ma intereseaza si pretul multumesc si va salut toate cele bune

  4. Acest soi nu l-am cultivat,dar il pun pe lista pentru la anul.
    Am cultivat anii trecuti Buzau 22 ,sunt tomate destul de rezistente,cu fructificae buna,gustoase
    cam asa aratau la mine in gradina anul trecut
    http://rami86.sunphoto.ro/Gradina_2012/79877650
    Anul asta am pus Buzau 50 ,dupa cum vad buzoiencele stiu sa fructifice,acum au inceput sa se contureze am sa le fac foto cat de curand.
    Tu zici ca Buzau 1600 este cam tarzie,eu zic ca este tocmai buna pentru toamna tarziu.
    Gradina este in Alexandria.
    Numai bine!

    • Valerian says:

      In opinia mea rosiile din soiul Buzau 1600 fac parte din categoria ‘bune la toate’. Sunt si anumite rosii recomandate in mod special pentru salata, supa, pasta, bulion, suc, dar din Buzau 1600 poti face orice fara sa fii dezamagit prea mult. In sensul acesta, spuneam ca daca ar avea o maturitate un pic mai timpurie (adica daca s-ar coace mai devreme) ar fi extraordinare.

  5. marius says:

    din rosiile buzau 1600 se pot opri seminte si anu urmator sau aceeasi productie ca si cele cumparate???

    • Valerian says:

      In principiu, da si treaba asta e valabila pentru oricare alt soi de rosii care nu este hibrid. E bine ca semintele sa fie oprite dintr-o rosie mare, frumoasa, sanatoasa si care sa nu fi crescut aproape de pamant. Stiu ca batranii zic ca e bine sa opresti seminte din rosia cea mai de jos, adica din prima rosie iesita, dar se spune ca cele aflate aproape de pamant sunt deseori contaminate de mana.

  6. marius says:

    O sa opresc din ele seminte la anu si vad ce o sa iasa. Multumesc de sfat!

    • Valerian says:

      Nu poate sa iasa decat ceva bun. Mai ales daca respecti niste reguli foarte simple care sa-ti asigure o calitate buna a semintelor

  7. popa claudiu says:

    buna am o intrebare si eu cit de tirzii sunt rosiile buzau1600 in ce luna se coc daca le pun in solar (rasad) in prima decada a luni aprilie ma poate ajuta cineva multumesac

    • Valerian says:

      Greu de spus cu precizie, pentru ca sunt prea multi factori care concureaza. In principiu, semitardiv insemneaza ca ar trebui sa se coaca la 75-80 de zile de la punerea rasadului. Daca pui rasad pe 5 Aprilie (in solar probabil) pe la 20 de iunie te poti astepta sa recoltezi.

  8. popa claudiu says:

    Multumesc mult nustiu ce sa fac voi spuneti ca nu gasiti buzau 1600 eu am gasit f usor dar nu gasesc buzau50 sunt mai timpuri ma poate ajuta cineva sunt din iasi multumesc inca odata

    • Valerian says:

      In unele localitati nu se gaseste soiul Buzau 1600, in altele nu se gaseste Buzau 50. Cel mai simplu este sa faceti o comanda online la SCLD Buzau.

  9. popa claudiu says:

    As vrea siriana e hibrid sunt f bune am vazut anul trecut la o conostinta dar nu gasesc o zi buna

  10. popa claudiu says:

    buna dar si pretul e pe masura pai la unisem iasi anul trecut un plic de 5g costa 60 lei siriana un plic de 3g buzau50 4 lei pai daca fac comanda imi ia curieratul cel putin 30 lei plus restul asta e in seara asta am pus in rasadnita kiveli f1 ce mi-au ramas de anul trecut si restul buzau 1600 vreo 500-600 fire spor la treaba numai bafta sa aveti o seara buna

    • Valerian says:

      Siriana este un soi de rosii destul de timpuriu care va permite sa iesiti pe piata atunci cand rosiile sunt considerate trufandale si au un pret bun. Cum se zice, din punctul de vedere al celui care face rosii pentru vanzare, dai un ban, dar stai in fata. Dintr-un plic de 5 grame puteti avea cam la 1500 de fire de rasad. Kiveli f1 mi se pare mult mai scump decat Siriana. Buzau 1600 sunt mai ieftine, dar se coc (in solar) dupa 15 iunie cand pretul scade. Vedeti? Avantaje si dezavantaje de fiecare parte. Buzau50 cu 4 lei plicul de 3 grame? Cam degeaba.

  11. popa claudiu says:

    Am gasit vanesa f1 am inteles ca este timpuriu. Si la un pret f bun care rasad o sa fie cel mai frumos si viguros pe ala o sal pun deja buzau1600 au iesit si kiveli mai urmeaza vanesa f1 ma descurc eu intrunfel o zi buna

  12. ion predica says:

    Buna seara!Mai mult de 10 ani cultiv intr-un solar de 60–70 mp rosi pentu consum propiu.rasdul il cumparam de la sere .Serele s-au desfintat si ulimi 2 ani am cumparat rasad de pe piata cu resultate catastrofale de la aprox.4-500 kg la 6-70 kg in acelasi mod de ingrijire cu fructul foare mic.m-am gandit sa renunt dar nu pot .Sunt iubitor de flori si am o incapere luminata si incalzita .intrebarea mea este -Pot sa-mi fac propiul meu rasad ? daca da! .Ce soiuri de seminte imi recomandaiti?Va multumesc mult!

  13. ion predica says:

    va multumesc foarte mult pt raspuns! Din ofertele dumneavoasta ca ne specialist in acest domeniu imi este greu sa aleg un soi anume. eu imi doresc un soi productiv timpuriu si la fel un soi semitimpuriu.Va multumesc multumesc mult!

    • iuli says:

      Daca esti in zona de sud a tarii iti recomand pentru solar soiurile bulgaresti RILA sau BALKAN(asta este mai timpuriu) ! Sunt rosii de marime medie 180-200 g , f.gustoase si au intre 5 si 15 fructe pe legatura!

  14. viorel says:

    am pus rasaduri de buzau 1600 vreo 800 de fire in solar . erau frumoase cand leam pus si acum sau cam palit imi poate spune cineva de ce .

    • Valerian says:

      Presupun ca operatia de plantare a fost facuta bine, in sensul ca radacinile plantelor n-au fost afectate, iar plantele n-au asteptat prea mult ca sa ajunga din nou in sol. In general, la plantare, apare un stress care poate afecta plantele. Ele se palesc putin pentru ca au fost luate brusc din mediul lor si puse in alta parte, functiile vegetative sunt intrerupte si este nevoie de o perioada pentru ca ele sa fie reluate. Vreau sa spun ca o usoara palire este normal sa apara. Pentru a grabi reluarea acestor functii, plantele trebuie udate bine timp de 2-3 zile pentru ca radacinile sa inceapa sa lucreze. Deci, o cauza ar putea fi stress-ul cauzat de schimbarea de mediu. Deasemenea, s-ar putea ca in noua locatie sa fie mult mai frig decat in cea veche. Este bine ca inainte de mutare, rasadurile sa fie ‘calite’, adica sa fie un pic adaptate la noile conditii de temperatura. Deci, sfatul meu de la distanta este sa le uzi bine cu apa la temperatura mediului ambiant, sa le asiguri caldura comparativ cu ce au avut si sa o descresti treptat. Ar fi bine sa le dai si un ingrasemant foliar.

  15. constantin says:

    am cultivat anul acesta 4 soiuri de rosii romanesti procurate de la un gradinar dim Moldova,dar datorita ploilor abundente din perioada mai//iulie acestea s/au manat rau aceea mana neagra ce cuprinde toata planta.As dori daca ma poate ajuta cineva sa/mi spuna unde as putea gasi soiuri care sa reziste la asemenea boli.

    • Valerian says:

      Imi pare sincer rau sa aud asa ceva, dar uneori se mai intampla. Nu sunt sigur, dar cred ca nu exista soiuri de rosii superrezistente la toate bolile. Asa cum nu exista nici oameni superezistenti. In opinia mea, singurele solutii sunt protectia si preventia. Cultura in spatii inchise (solarii, sere, etc) ofera mai multa protectie fata de agresivitatea factorilor meteorologici si de mwdiu. Desi aparent poate parea ca este o investitie scumpa, lucrurile nu stau chiar asa. Faptul ca in solar ciclul de productie se poate prelungi cu 2 luni compenseaza cheltuielile pentru ca in solar rosiile apar cu o luna mai devreme si se termina cu o luna mai tarziu. Apoi, daca totusi cultura se face in spatiu deschis, atunci trebuiesc folosite metode preventive, mai mult sau mai putin ecologice, care sa preintampine aparitia bolilor in cultura. Preventia este mai putin toxica decat operatiunea curativa in sine si este pe undeva mai rentabila pentru ca elimina (desi nu total) pierderile cauzate de instalarea bolii.

Lasa un comentariu

Daca ai cultivat acest soi, m-as bucura foarte mult sa stiu parerea ta, mai ales privind felul in care el s-a comportat in gradina ta. Nu uita sa precizezi zona unde se afla gradina ta, pentru a sublinia modul in care acest soi se adapteaza in diverse locuri din tara. In felul acesta vei ajuta multi gradinari sa aleaga rosiile cele mai potrivite pentru gradina lor. In numele lor, si al meu, iti multumesc.