Marile de Botosani

Acolo sus, unde se atarna harta in cui, se intampla lucruri foarte interesante. In primul rand, poate ca nu stiati, in judetul Botosani exista cea mai mare suprafata de luciu de apa. Nu stiu daca ma exprim prea bine, asa ca reformulez: in judet, exista cele mai multe lacuri, iar suprafata lor adunata situeaza aceasta zona pe primul loc din tara.
seminte de rosii
Pe urma, nu stiu daca neaparat in al doilea rand, acolo exista gradinari de isprava care, mostenind traditiile bucovinene, fac o treaba buna si ne bucura in permanenta. Mai exista in lista Unt de Bucovina, o rosie care are tot ce-i trebuie, iar acum va voi prezenta ‘Marile de Botosani’

Marile de Botosani sau Rosii Mari de Botosani, sunt cu crestere semi-determinata si maturizare de plin sezon (adica se coc in toiul verii, exact cand este nevoie de ele). Fructele sunt de culoare rosie, de regula rotunde (globuri), foarte rezistente la transport (coaje relativ tare, ferma). Greutatea obisnuita 200-250gr. Miezul este tot de culoare rosie, dens si consistent, cu seminte incantitate normala. Gustul este bun, de rosie traditionala, bine echilibrat intre acru si dulce. Se feliaza bine si arata corespunzator in salate, platouri, sandwichuri, dar este buna si pentru a fi folosita la conserve.
seminte de rosii
Va spuneam ca este semi-determinata. Eu nu prea cultiv soiuri de acest gen, dar am facut o exceptie avand in vedere ca este o semi-determinata care produce rosii mari si bine, ceea ce nu se intalneste la tot pasul. Si aspectul plantei face exceptie de la regula, tufa fiind destul de inalta (1,50m) si cu foliaj bogat. Recomand deci sprijin sau palisare, adica macar un arac nu prea inalt care sa o sustina. Deasemenea, recomand sa nu se defolieze prea agresiv, ci numai frunzele care in contact cu solul pot favoriza aparitia manei. La determinate, defolierea excesiva duce la pierdere de recolta.

Buna productivitate, buna rezistenta la bolile specifice. Frunza normala. La mine in gradina s-a comportat foarte bine in caldurile cele mari.

O rosie buna, care da toata recolta intr-o luna de zile. Daca vreti sa faceti conserve, va da de lucru. Dar poate sustine si consumul zilnic. Dupa ce au ‘predat’ recolta, Marile de Botosani pot fi scoase si terenul folosit pentru o recolta de toamna.

Comments are closed.