Grasa de Isalnita

Am gasit-o tot la Fane Barbu in gradina si am plecat de acolo cu niste seminte de rosii. El o botezase altfel, nu pot sa va spun cum. Asa e naravul la olteni, daca la unul in batatura gasesti o vaca pe ‘alintata’ Florica, atunci poti fi sigur ca prin vecini este o nevasta, fata, nepoata cu numele asta. Dar olteanul, sugubat, cum e, nu se supara ca Florica lui a decazut in asa hal, pune si el la caine un nume din familia stapanului vacii si astfel cercul se inchide si cele doua familii sunt chit.
seminte de rosii
Grasa de Isalnita este o rosie cu crestere nedeterminata si maturitate medie, de plin sezon.

Cand sunt coapte, fructele acestei tomate sunt de culoare rosie, plate gen beefsteak si cu usoare incretituri la umeri. Majoritatea prezinta o depresiune in jurul coditei. Rosiile sunt mari, majoritatea in jurul si peste 500g. Fane spunea ca a avut si de 1,3kg, dar la mine in gradina au iesit asa cum v-am spus. Miezul este suculent si ferm, cu seminnte in nota obisnuita. Gustul este bun, reconfortant, un echilibru bun intre dulce si acru. Cel mai bine se preteaza pentru consum in stare proaspata. Productivitatea este buna.

Tufa creste inalta de 1,6-1,8m, compacta si viguroasa. Tulpina rosiei este groasa, nici nu se poate altfel, ca nu e in stare sa tina fructele. Totusi un suport bun trebuie avut in vedere.
seminte de rosii

Frunza este normala, rezistenta la boli in limite obisnuite.

8 Raspunsuri la Grasa de Isalnita

  1. Pingback: Grasa si frumoasa | Rosii din Gradina

  2. Trif Paula says:

    De unde pot cumpăra semințele?

  3. Pingback: Mereu despre seminte de rosii | Rosii din Gradina

  4. Pingback: Seminte de rosii din batrani | Rosii din Gradina

  5. Pingback: Seminte de rosii recuperate | Rosii din Gradina

Lasa un comentariu

Daca ai cultivat acest soi, m-as bucura foarte mult sa stiu parerea ta, mai ales privind felul in care el s-a comportat in gradina ta. Nu uita sa precizezi zona unde se afla gradina ta, pentru a sublinia modul in care acest soi se adapteaza in diverse locuri din tara. In felul acesta vei ajuta multi gradinari sa aleaga rosiile cele mai potrivite pentru gradina lor. In numele lor, si al meu, iti multumesc.