Pascal de Picardie

Aceasta varietate se inscrie in trendul actual de a ‘nascoci’ cat mai multe si cat mai diferite tomate din categoria Antho. Aceasta, Pascal de Picardie, este un rezultat obtinut in urma unei incrucisari intre o tomata din categoria ‘antho’ si o alta din categoria celor folosite in special pentru producerea de paste, sucuri si bulioane. Ori n-am cautat eu prea bine, ori se pastreaza o anumita confidentialitate, dar n-am reusit sa aflu numele celor doua tomate angrenate in incrucisare.
seminte de rosii
Asupra numelui am gasit mai multe referinte. Picardy este o provincie istorica situata in nordul Frantei. Pascal vine de la un pasionat colectionar si cultivator de tomate francez pe nume Pascal Antigny. Desi aceasta tomata este de origine americana, creatorul ei pe nume Dean Slater, a botezat-o astfel in onoarea prietenului francez care, se pare, ca a avut o contributie in selectia acestei varietati. Alte surse spun ca varietatea este contributia exclusiva a lui Pascal Antigny, dar comercializarea semintelor se face exclusiv peste ocean.
seminte de rosii
Pascal de Picardie este o tomata cu crestere nedeterminata si maturizare de sezon (medie adica). Fructele sunt cilindrice, in forma de pruna, de cele mai multe ori terminate cu un varf ascutit (un tumburus). Gabaritul lor este mic-mediu. La mine in gradina majoritatea fructelor s-au situal in jurul a 90-100gr. Gustul este specific antho, cu o aroma fina de fructe de padure. Culoarea este indigo in zona umerilor, coborand in rosu. Cred ca aceasta, culoarea, este influentata de durata de expunere la soare, putatnd avea nuanta mai inchise sau mai deschise. Miezul, rosu-indigo, are consistenta specifica tomatelor alungite care se preteaza la conserve. Semintele sunt in numar normal, bine adapostite in locule.

Tufa creste inalta, 1,8 – 2,0m si viguroasa. Frunza este normala. Productivitatea excelenta. Cand isi da drumul se pune serios pe treaba. Fructele nu sunt mari, dar sunt multe si gustoase. Este necesara o sustinere corespunzatoare prin arac sau palisare. S-a comportat bine in caldura gradinii mele si a nu a avut cerinte specifice privind interactiunea cu bolile si mediul ambiant

Pascal de Picardie este o tomata care poate fi folosita in toate scopurile, de la consumul zilnic la prelucrarea sub forma de paste, sucuri, etc. Daca apreciati categoria ‘antho’, Pascal de Picardie este o optiune serioasa.

Comments are closed.