Brutus din Cehia

Amicul – in ale tomatelor – Vladimir este incantat de rosiile noastre Puszta Kolozs. Chiar le considera printre primele 10 primite din partea prietenilor din alta tara. Si sa stiti ca Vladimir are ceva anisori, iar parintii lui au fost ingineri horticoli (poate numai unul, nu chiar amandoi). Deci are ceva experienta si expertiza in ale tomatelor.
seminte de rosii
De aceea am fost tare bucuros sa primesc de la el cateva seminte dintr-un soi cehesc pe care el apreciaza foarte mult: Brutus. In linii mari el mi-a spus ca aceaste rosii sunt cutate ca un Costuluto Genovese, dar cresc foarte mari, foarte adesea de peste 500 grame. Gustul este destul de bun, nu excelent – dar bun!

Rosiile Brutus sunt un soi cu crestere nedeterminata si maturitate de mijloc de sezon. Caracteristic pentru ele este faptul ca fac foarte multe flori, mai ales la primele doua inflorescente. Pentru ca rodiile din acest soi au tendinta de a creste mari, planta nu va putea ‘duce’ toate florile, asa ca este recomandabil ca sa se lase doar 2-3 rosii pe inflorescenta. Amatoprii de rosii gigant sau cei care vor sa sparga recorduri pot lasa doar o floare per inflorescenta sau chiar 2-3 pe planta. Dar aici lucrurile sunt cu dus si intors, nu intotdeaune socoteala din targ se potriveste cu cea de acasa. Dar, marog, eu am spus, fiecare face cum vrea si, mai ales, cum poate.
seminte de rosii
Ajuns la maturitate fructul este de culoare rosie, cam turtit, cel mai adesea cu umerii incretiti. Ca gabarit se incadreaza in categoria mare, 400-500gr fiind usor atinse (in functie si de numarul de flori). Miezul este deasemenea rosuu, carnos, cu alveolele bine definite. Cantitate de seminte normala. Gust bun spre foarte bun.

O rosie mai mult pentru nevoi zilnice, dar se descurca si in paste si bulioane, nu te face de ras.

Tufa creste inalta si viguroasa, de regula in jurul a 1,60m si peste. Necesita sprijin. Frunza normala. Rezistenta la boli normala. Productivitate buna. Necesita cizelarea inflorescentelor (asa numesc eu operatia de reducere a florilor).

Una peste alta un lucru bun care merita toata atentia si consideratia

Comments are closed.