Un studiu care este inca in faza de laborator aduce o mare speranta in randul barbatilor avansand idea ca o substanta provenita din tomate incetineste dezvoltarea cancerului de prostata, reusind chiar sa omoare celulele canceroase
Substanta datatoare de speranta se numeste licopen si da tomatelor culoarea rosie.
Cercetatorii de la Universitatea Portsmouth din Anglia au testat efectele licopenului asupra mecanismului prin
care celulele canceroase exploateaza sangele uman pentru a creste si a se raspandi. Ei au descoperit ca aceasta substanta, interfereaza cu capacitatea tumorilor de a se ataaa de o sursa de aprovizionare cu sange.
Oamenii de stiinta sunt de parere că licopenul este atat de puternic, încat procesul de suprimare a celulelor canceroase poate avea loc si n umai ca urmare a consumului de rosii.
Licopenul se gaseşte în toate fructele si legumele rosii, insa in tomate se afla cea mai mai concentratie a acestei substante. Mai mult, cercetatorii atentioneaza ca licopenul devine mai eficient si activ biologic atunci cand provine de la rosii gatite in ulei.
Celulele canceroase pot ramane in stare latenta mai multi ani, pentru ca apoi cresterea lor să fie declansată de anumite substanţe chimice secretate, care au rol de a alipi aceste celule daunatoare de cele sanatoase din peretii vaselor sanguine. In acest fel, celulele canceroase ajung să se conecteze unor surse de sange in scopul de a se hrani.
Cercetările univeritarilor din Portsmouth au arătat că licopenul reuseste sa intrerupa acest proces de hranire al celulelor canceroase, cauzand in consecinta moartea lor. Cum licopenul tinde să se acumuleze la nivelul prostatei, oamenii de stiinta spun că el este foarte eficient impotriva cancerului de prostata.
Colectivul de cercetatori spera ca in scurt timp vor putea testa efectele licopenului asupra oamenilor care sufera de cancer prostatic. De asemenea, se pare că anumite soiuri de roşii dau rezultate mai bune, dar pentru a le identifica va fi necesara o serie de alte teste.
Fara a avea pretentia ca ceea ce spun eu acum este un adevar, cred ca rosiile sunt utile si in cazul combaterii cancerului de san. Femeile n-au prostata, iar barbatii n-au sani (ma rog, n-au sani bine dezvoltati ca femeile). In unele medii am citit ca exista o corespondenta (asemanare) intre bolile feminine de san si cele masculine de prostata
Daca va place sa aveti rosii gustoase si frumoase in gradina dvs., lista cu semintele de rosii disponibile pentru sezonul 2015-2016 o gasiti aici