La o prima apreciere, Copia pare sa fie, dupa nume, o rosie italieneasca. Adevarul este insa ca este americana get-beget, originara din California, dezvoltata de catre Jeff Dawson si numita “Copia” in onoarea “Copia: the American Center for Food o, Wine and the Arts”, din Napa, California, o organizatie care ofera programe educationale si organizeaza evenimente speciale. Copia este o bicolora rezultata ca urmare a incrucisarii dinte Marvel Striped si Green Zebra.
Aceasta tomata este cu crestere nedeterminata si maturizare (coacere) in sezon. Asa cum am scris mai sus, este o bicolora galbena brazdata de dungi rosiatice. Fructul este plat, gen beefsteak, lobat (incretit adica) in zona umerilor. Gabaritul este mare, mentionandu-se ca fructul poate atinge 12-14 cm in diametru si 450-500gr in greutate. La mine, dupa cum se poate vedea, a ajuns la 388g, ceea ce nu este chiar de neglijat. Miezul este de culoare galben-rosiatica, dens, suculent, bine format, cu semintele bine aranjate in spatiile lor. Gustul este placut, usor dulce ca mai toate rosiile de culoare galbena.
Productivitatea mi s-a parut a fi medie, desi multe recenzii o definesc ca fiind productiva la greu. Unii spun ca este sensibila, altii ca rezista cu brio la vremea calduroasa. La mine in gradina s-a comportat bine in conditii de ingrijire normala, adica fara tratamente speciale. Iar despre caldura, anul acesta a avut din belsug
Frunza estre normala. Inaltimea este peste 1,75m. Necesita sprijin (arac).
Daca va plac salatele, atunci Copia poate fi o optiune fericita. Deasemenea, Copia poate participa la platouri impreuna cu alte tipuri (negre, verzi, etc) puntru deplina delectare a papilelor gustative.
In orice caz, Copia nu dezamageste si daca o ai in gradina se face utila in mai multe feluri.