Chianti Rose este o rosie deosebita, rezultata in urma incrucisarii dintre frumoasa Pink Brandywine si o varietate traditionala italieneasca ramasa necunoscuta.
Chianti Rose este o rosie cu crestere nedeterminata si coacere )maturizare) in plin sezon. Fructele sunt de culoare roza, in general rotund-turtite cu incretituri in partea superioasa (genul beefsteak). Gabaritul este mare, fructele fiind de regula de peste 300gr. Coaja este foarte fina si matasoasa la atingere. Miezul este tot de culoare roza, dens si bine conturat. Gustul este deosebit, bine parfumat, existand pareri ca vorbim despre una dintre cele mai gustoase tomate din lume. Productivitatea este excelenta, spre foarte buna.
Este folosita in primul rand pentru consum in stare proaspata, fiind o rosie care se taie excelenta in felii. Dar nu se pot exclude si alte intrebuintari.
Tufa este inalta (1,60m), viguroasa si necesita un arac bun. Frunza, mostenita de la Pink Branbywine, este de tip cartof. Am citit ca se comporta bine in toate climatele, fiind pregatita sa reziste si unor temperaturi mai mici care pot aparea accidental in sezonul estival. La mine in gradina a suferit la greu de caldura. Dar s-a descurcat. Pare a fi si rezistenta la crapaturi.
Rezistenta normala fata de bolile obisnuite. Nu a cerut tratamente speciale, a fost multumita cu ceea ce au primit si celelalte surate ale sale.
Gust, aspect, productivitate. O tomata de exceptie!