Asa cum numele sugereaza, Negro de Santiago este o rosie spaniola, cu o istorie indelungata. Adevarul este ca la un moment dat a cam disparut dintr-un motiv destul de intemeiat. Nu rezista prea mult, trebuie consumata in 3-4
zile de la recoltare. Deasemenea, este necesara o anumita obisnuinta de a stii cand tomata respectiva este coapta si buna de recoltat. Problema aceasta este comuna tuturor rosiilor negre si se rezolva dupa cateva exercitii. In general, o rosie coapta, idiferent ca este neagra sau de alta culoare, este mai matasoasa la atingere. Deci obisnuiti-va sa va mangaiati rosiile intrate in stadiul de parguire si cand simtiti tactil schimbarea spre matasos, luati-o si puneti-o pe masa.
Negro de Santiago este o rosie (tomata) cu crestere nedeterminata si maturizare medie, de sezon.
Ajunsa in stadiul de coacere, Negro de Santiago are fructe de culoare rosu-maron, cu umeri verzi, variate ca forma, in general plate si cu aspect lobat. Si marimea fructelor variaza variind intre 150 – 350g. Interiorul este ferm, cu cavitati bine conturate si seminte nu prea multe. Daca este pretentioasa privint perioada de recoltare si pastrare, Negro de Santiago, rasplateste prin gustul deosebit, un amestec rafinat de dulce si acrisor. N-are nevoie decat de un pic de sare sau, mai bine, de o branza buna, si o picatura de ulei.
Este o tomata destinata in special consumului curent. Nu se preteaza unei culturi in masa din cauza perisabilitatii sporite, dar produsa in cantitati moderate, recoltata la timp si cu un portofoliu de clienti seriosi, poate fi o afacere. Se spune ca cel care a trecut prin Galicia (locul in care ea este cel mai mult cultivata) si nu a mancat o astfel de tomata, a pierdut o zi din viata. Asa a ajuns si la mine, un nepot, in drum spre casa, a cumparat de la un magazin din Coruña, Galicia cateva rosii, si mi-a pastrat si mie doua, ca sa-mi faca o bucurie.
Tufa nu creste prea inalta fiind la mine in gradina cam de 1,2 – 1,4m. Productivitate medie. Frunza normala. Rezistenta obisnuita fata de bolile care se intalnesc in mod curent intr-o gradina de legume.
Una peste alta, Negro de Santiago cere un pic mai multa atentie, dar ofera si mai mult decat alte tomate
Pingback: Rosii din Gradina