Black from Tula, o negresa dulce

Black from Tula este o tomata originara din Ucraina, mai precis din Tula. Ca multe alte surate ea a ajuns dincolo de ocean si a fost botezata la repezeala ‘Negresa din Tula’. Zic la repezeala, pentru ca in afara de culoare, aceasta rosie neagra mai are multe alte calitati
Black-from-Tula2
Black for Tula ajunge la maturitate in plin sezon, cei mai multi gradinari acceptand un minim interval de 80 de zile de la data plantarii. La mine in gradina, s-a copt in a 78-a zi, poate si pentru ca e un loc foarte insorit. Sau poate pentru ca n-am apreciat eu bine momentul coacerii perfecte. Dar nu asta-i baiul. Este o rosie cu crestere nedeterminata, oferind un fruct un pic turtit, cu umeri usor incretiti, de culoare maronie-inchisa, spre negru (se spune ca sunt tomatele cele mai inchise la culoare). fructele au avut o greutate in jurul a 200g, unele mai mari, altele mai mici, dar nu cu mult. Unele fructe au dungi verticale mai inchise. E posibil ca dungi sa aiba toate, dar sa dispara cand sunt coapte si se inegresc suficient de mult.

Miezul este de asemenea de culoare inchisa, cu un numar normal de seminte si o textura fina. Gustul este unul deosebit, inspre dulce, cu o aroma usoara, specifica acestei varietati, aroma pe care n-am reusit sa o identific

Black from Tula dezvolta o tufa viguroasa care poate atinge chiar 2m in inaltime. Are ramuri multe si bogate. Din aceasta cauza, este nevoie de un arac (sprijin) serios, dar si de o defoliere atenta. Productivitatea se incadreaza in media obisnuita. Are o buna rezistenta la bolile specifice si se dezvolta bine in mediul caduros din sudul tarii.

2 Raspunsuri la Black from Tula, o negresa dulce

  1. Silvia says:

    Dragii mei, si eu am avut aceasta rosie la mine in gradina. Am ales-o pentru gustul dulce, dar si pentru ca iubesc culorile, mai ales rosiile negre. Din pacate vreau sa mentionez ca acesta rosie nu s-a comportat deloc bine la mine in gradina. Aveam mari asteptari de la aceasta rosie, insa cred ca zona unde a fost cultivata, nu ii prieste sub nici o forma. Nu a facut decat niste fructe strambe, nu au reusit sa se coaca, si planta a suferit mari pierderi. S-a imbolnavit, dar nu va pot spune cu ce anume. Mentionez ca zona este o zona montana, cu putine zile complet insorite , undeva la ceva km de Deva.

    Pe viitor as vrea sa mai incerc plantarea ei! Este o rosie deosebita, am inteles ca are si ceva premii castigate.

    • Valerian says:

      Daca rosiile n-au soare, nu se pot dezvolta bine si frumos. Poate ca ati nimerit si un an in care vremea a fost mai putin favorabila. Eu as zice sa mai incercati, pentru ca merita.

Lasa un comentariu

Daca ai cultivat acest soi, m-as bucura foarte mult sa stiu parerea ta, mai ales privind felul in care el s-a comportat in gradina ta. Nu uita sa precizezi zona unde se afla gradina ta, pentru a sublinia modul in care acest soi se adapteaza in diverse locuri din tara. In felul acesta vei ajuta multi gradinari sa aleaga rosiile cele mai potrivite pentru gradina lor. In numele lor, si al meu, iti multumesc.