Sinij – Siniy

Aceasta tomata, nu-i zic de la inceput rosie, pentru ca este de culoare neagra, o puteti gasi sub mai multe nume: Sinij, Sinyi sau Sinyi. Aceasta din cauza ca fonetica limbii ruse este foarte greu de transpus in alte limbi, din care motiv, cam fiecare are propriile lui reguli de traducere. Dar nu-i bai, pana la urma ne intelegem.

Sinij – Siniy a aparut prin 1996 si este considerata a fi de origine Estoniana. Dar daca ne gandim la faptul ca Estonia este una din fostele republici sovietice, este vorba tot Mama Rusia.
seminte de rosii
Tradus din rusa, siniy inseamna albastru. Dar nu va asteptati sa aveti o astfel de tomata. Culoarea este purpurie-mahon, fructul este plat, incretit si uneori cu fini umeri de culoare verde inchis. Cand acesti umeri dispar este semn ca tomata este coapta bine. Inauntru miezul este de culoare inchisa si semintele sunt inconjurate de un gel verde. Pulpa este suculenta si are un gust interesant, echilibrat. Ca marime pot ajunge pana la 300-350g, ceea ce la mine in gradina nu s-a intamplat, cel mai mare fruct fiind mai mare decat cel din poza, cam de 200g.

Interesant la aceasta tomata este faptul ca are o crestere determinata, fiind printre putinele varietati de culoare inchisa de acest fel. Are o maturitate semi-timpurie, venind in avantajul celor care doresc sa iasa pe piata devreme.
seminte de rosii
Tufa este scunda, 80 – 100cm, totusi viguroasa, si frunza cartof

1 Raspuns la Sinij – Siniy

  1. Pingback: Raport despre rosii si seminte | Rosii din Gradina

Lasa un comentariu

Daca ai cultivat acest soi, m-as bucura foarte mult sa stiu parerea ta, mai ales privind felul in care el s-a comportat in gradina ta. Nu uita sa precizezi zona unde se afla gradina ta, pentru a sublinia modul in care acest soi se adapteaza in diverse locuri din tara. In felul acesta vei ajuta multi gradinari sa aleaga rosiile cele mai potrivite pentru gradina lor. In numele lor, si al meu, iti multumesc.