Milka’s Red Bulgarian

Un doctor american avea o pacienta care venise din tocmai Bulgaria cu ceva ani in urma. Si nu venise cu mana goala, venise cu niste seminte de rosii. Doua soiuri, unul de culoare rosie si unul roz. Povestea este de la inceputul secolului XXI, probabil din perioada cand in Americania inca nu aparuse moda romaneasca a plicului cu bani pentru doctor, deoarece pacienta cu pricina si-a resplatit medicul cu doua plicuri cu seminte. Am uitat sa va spun un lucru important, si anume ca doctorul era un pasionat cultivator de rosii.

Dupa pricipiul la fel de roamanesc ‘dati din mana-n mana’ acele seminte au inceput sa circule intre gradinari si in final, prin 2007 au fost oficializate. Varietatea rosie a primit numele Milka’s Red Bulgarian pentru simplul motiva ca pacienta se numea Milka, intimp ce varietatea roz a intrat in istorie sub numele Kroska Pink Bulgarian pentru simplul motiv ca asa il chema pe medic.
seminte de rosii
Milka’s Red Bulgarian este o rosie cu crestere nedeterminata si maturitate medie. Ce o face foarte interesanta pentru plaiurile noastre este faptul ca ea se comporta foarte bine in caldurile toride din August si Septembrie. Are o productivitate peste medie.

La maturitate Milka’s Red Bulgarian are un fruct de culoare rosie, de forma beefsteak, adica turtita. Este un fruct mare care se incadreaza in intervalul 150-300g, dar se cunosc si exemplare mai mari, pana pe la 400g, care au fost recoltate de unii gradinari destoinici. Rosia are mult miez cu o textura cremoasa si putine seminte. Gustul este bun, destul de apreciat. Pielea fructului este neteda si rezistenta la crapare. Este o rosie buna pentru orice, de la consum in stare proaspata pana la conservare. .
seminte de rosii
Tufa este puternica de 1,2-1,5 m inaltime. Frunza este normala.

Rezistenta la boli este inca nedeterminata sau cel putin eu nu am gasit informatii in acest sens. La mine in gradina s-au comportat bine fiind stropite doar cu piatra vanata la fiecare doua saptamani.

2 Raspunsuri la Milka’s Red Bulgarian

  1. Pingback: Recoltat de seminte | Rosii din Gradina

  2. Pingback: Gradina nu a intrat in recesiune | Rosii din Gradina

Lasa un comentariu

Daca ai cultivat acest soi, m-as bucura foarte mult sa stiu parerea ta, mai ales privind felul in care el s-a comportat in gradina ta. Nu uita sa precizezi zona unde se afla gradina ta, pentru a sublinia modul in care acest soi se adapteaza in diverse locuri din tara. In felul acesta vei ajuta multi gradinari sa aleaga rosiile cele mai potrivite pentru gradina lor. In numele lor, si al meu, iti multumesc.