Lescana heart este pur si simplu o intamplare.
Martin, prietenul meu gradinar din Wisconsin, a observat ca printre rosiile sale Lescana beef, au aparut unele in forma de inima. Fenomenul se chiama mutatie accidentala. Ca sa fie sigur ca e ceva nou, Martin a colectat seminte din rosiile in forma de inima si le-a pus in anul urmator. A obtinut tot inima si a tras concluzia ca soiul este stabil.
Poate ca un altul ar fi trecut noua varietate in patrimoniul american. Dar el a numit-o Lescana heart si considera ca este o rosie romaneasca.
Din pacate nu a avut poze, cele prezente sunt facute de mine. Mi-a mai spus insa doua lucruri. Ca Lescana heart pastreaza umerii de culoare galbena pe care ii are si Lescana beef din care se trage, ca are un gust bun, fructul in forma de inima, culoare rosie si marime mijlocie, undeva la 8-10cm in diametru. Mai zice Martin ca fructele sunt cate 5-6 in buchet, putin cam seci (uscate) pentru o varietate inima si ca devin cam moi daca sunt lasate sa se coaca prea mult. Va amintesc ce spuneam in paginea Lescana beef, si anuma ca fructul trebuie cules cand inca prezinta acei umeri galbeni si are un aspect ferm. Soiul este de o maturitate medie (adica se coace cam la mijlocul verii) si o crestere nedeterminata, ceea ce se traduce prin faptul ca Lescana heart produce generatii succesive de rosii, care se coc pe rand intr-un interval de cam 2 luni.
Mi-a mai promis Martin si cateva seminte si s-a tinut de cuvant. Astfel am obtinut niste rasaduri si in final niste rosii. Pot confirma ca au un gust bun, de rosie adevarata. Are dreptate Martin cand spune ca sunt cam ‘uscate’ in comparatie cu inimile de bou adevarata, dar acest lucru le ajuta sa nu crape. Trebuie culese in perioada optima, atunci cand umerii mai sunt inca galbeni, pentru ca daca ajung sa se roseasca complet, in 2-3 zile incepe sa se inmoaie si sa piarda din aspect. De remarcat, ca o perticularitate intalnita si la surorile lor, gelul galben care inconjoara putinele seminte.
Buna ziua,
A-ti reusit sa aveti si productie din acest soi? Se poate sa aveti in plus seminte si sa le daruiti mai departe ..chiar si contra cost?
O zi productiva va doresc.
Cosmina D.
Multumesc pentru mesaj si urari,Cosmina.
Lescanele sunt o noutate si pentru mine, n-am auzit de ele pana in iarna aceasta. De fapt sunt uimit sa aflu cat de multe rosii romanesti (sau de origine romaneasca) sunt pe lumea asta. Sunt gradinari la mii de kilometri distanta care cultiva rosii romanesti de care eu nu am auzit. Si sunt foarte incantati de ele. Uite Martin din Wisconsin, cel despre care amintesc mai sus, e un pasionat al Lescanelor. In gradina lui a aparut printr-o mutatie genetica Lescana heart. Putea sa numeasca noul soi asa cum ar fi dorit, dar in semn de pretuire, l-a numit Lescana heart si il considera un soi de origine romaneasca.
Revenind la seminte de rosii. Am pus cate 4 fire din fiecare soi (heart si beef). Deocamdata arata bine si sper sa o tina asa pana la toamna. Atunci stam de vorba. Daca eu voi avea seminte din aceste rosii, vei avea si tu.
Mult success in gradina.
Pingback: Luna plina in gradina | Rosii din Gradina