Someșana de Cubleșu

Am descoperit aceasta rosie dintr-o pura intamplare in colectia unei universitati din Germania. Statea cuminte in catalogul ei sub numele de Somesch. Nu stiu germana, dar sunetul m-a dus cu gandul la Somesul nostru din Ardeal, asa ca l-am rugat pe amicul care-mi facilitase accesul la catalog sa-mi dea mai multe amanunte. Si Gherhard, asa il chiama pe amic, mi-a confirmat ca este o rosie romaneasca culeasa din perimetrul comunei Kublesh. De aici si pana la Cubleșu Someșan din judetul Cluj a fost o joaca de copil. Gherhard nu a putut afla mai multe decat ca semintele au ajuns la ei prin anii 1974-75 in urma unui schimb intre Ministerele de Agricultura din Romania si Germania Democrata. De la noi nu-si mai aduce aminte nimenea de ele, dar neamtul, ca d-aia e neamt, le-a pastrat. Norocul nostru. Anul acesta, mi-am adus aminte de ele si le-am pus in gradina. N-au fost rele, ba chiar mi-au placut. Am botezat aceasta rosie Someșana de Cubleșu in intentia de a cuprinde toate informatiile pe care le stiu despre ea in acest moment
seminte de rosii
Someșana de Cubleșu este o rosie cu crestere nedeterminata si cu maturitate (coacere) in plin sezon. Cand este matur pe deplin, fructul este de culoare rosie, are o forma usor turtita si umeri incretiti. Miezul este tot rosu, este foarte dens, plin de substanta. Alveolele sunt bine conturate, iar semintele sunt in numar normal. Gustul mi-a placut foarte mult, un amestec fin de dulce si acrisor, cum ii sta bine unei rosii traditionale. Referitor la marime, nu am prea multe referinte, dar am cazut de acord cu Gunter ca o putem incadra la grupa mare. De fapt eu am obtinut o maxima de 300g si ceva. Intr-o fisa, Gunter a gasit 400 (fix 400 grame!). Tot in acea fisa este scris ca are o productivitate medie. Asa zic si eu, desi, repet, nu am termeni de comparatie pentru ca, foarte posibil, eu sunt unicul care a cultivat-o in Romania in ultimii 40 de ani. Pe cine sa intrebi?
seminte de rosii
Tufa creste inalta de 1,5m, este stufoasa, are frunza normala. Este nevoie de sprijin. N-am identificat sensibilitati fata de vreo anumita boala. Din cate am putut observa eu pe parcursul unui singur sezon, Someșana de Cubleșu este totusi o rosie care merita sa o ai in gradina.

Comments are closed.