Rozele Antuzei

Rosiile acestea isi au originea in gradina doamnei Antuza U. dintr-o localitate de prin partile Botosanilor. Le are de multi ani in crestere si supraveghere si le da la toata lumea. Eu am aflat, am scris si am primit seminte. Sarut-mana.

Nu o cunosc personal pe doamna Antuza U., dar din felul ingrijit in care arata plicul si din cele cateva randuri care au insotit semintele am dedus ca este o persoana foarte ordonata, care stie ce are de facut si de zis. Scormonind internetul, am mai aflat ca numele pe care il poarta este de rezonanta greceasca si inseamna ‘floare’. Se pare ca este un nume unisex (sper sa ma exprim bine) pentru ca religia ortodoxa mentioneaza si un Sfant Antuza.
seminte de rosii
Trecand la rosiile in discutie, Rozele Antuzei sunt niste tomate cu crestere nedeterminata si coacere in plin sezon, sau altfel zis cam in 80-85 de zile de la plantarea in locul final. Perioada enuntata trebuie considerat ca un interval aproximativ, orientativ, deoarece maturizarea unei tomate depinde de foarte multi factori. Cum spune numele, coloarea fructelor este roz-rosiatica, au o piele cam mata, iar forma lor este turtita si usor incretita in zona umerilor. Miezul tot de culoare rozalie, bine conturat, dens si plin de substanta. Seminte frumos asezate in lacasul lor. Gust bun, aromat, echilibrat intre dulce si acid. Gabaritul fructelor l-as defini ca fiind spre mare. Am avut o rosie de 697gr, dar majoritatea s-au situat in plaja 450 – 550gr.
seminte de rosii
Productivitatea soiului este peste medie. Planta creste inalta si viguroasa cu frunze normale. Trebuie asigurat un sprijin adecvat greutatii pe care o sustine. Nu a dovedit slabiciuni in lupta cu bolile si mediul, a avut un comportament normal.

As defini Rozele Antuzei ca fiind o tomata destinata in principal consumului zilnic. Dar poate fi folosita in orice alte scopuri. Eu am scos semintele cu mare grije si am obtinut un suc excelent. Abia am apucat sa iau vreo doua guri din cauza celor care s-au miscat mai repede.

Comments are closed.