Malakhitovaya Shkatulka

O rosie ruseasca aparte. Tradus, numele Malakhitovaya Shkatulka inseamna ‘Cutia din malachit’. Malachitul este un mineral de culoare verde inchisa care se extrage din muntii Ural, dar istoria ne spune ca se extragea in Israel inca de pe timpul regelui Solomon. Aceasta piatra semipretioasa era folosita in vechime la confectionarea de amulete si scarabei aducatori de noroc si este inca populara ca piatra montata in bijuterii de argint. Sub forma de pulbere, malachitul era folosit de femei in Egiptul antic pentru colorarea pleoapelor. In Rusia secolelor 18 si 19 erau foarte populere cutiile de bijuterii confectionate din malachit. Probabil ca de aici se trage numele aceste tomate, o cutie de bijuterii de culoare verde inchisa
seminte de rosii
Malakhitovaya Shkatulka sau Malachite Box este o rosie (tomata) cu crestere nedeterminata si maturitate semi-tarzie, in jurul a 65-85 de zile de la plantarea rasadului. Fructul este de culoare verde inchisa, de marime mare cantarind intre 150 si 500 grame. Cea mai mare obtinuta de jine a avut 208 grame. Forma este rotunda, turtita gen beefsteak, cu partea superioara (umerii) incretiti si o depresiune pronuntata in zona peduncularta.

Miezul este verde cu nuante galbui, lojele seminale sunt bine structurate, iar numarul de seminte este mediu. Pulpa este consistenta, suculenta si cu un gust bun, ceea ce face ca rosia (tomata) in discutie sa fie potrivita pentru consum in stare cruda (salata, sandwich, platouri).
seminte de rosii
Malakhitovaya Shkatulka este foerte productiva. Dezvolta o tufa de inaltime medie ( 1,60- 1,80m) dar viguroasa. Frunza este normala. Desi este cu o coacere semi-tarzie, este buna de cultivat in zonele cu veri scurte pentru ca se adapteaza bine la o clima mai racoroasa. In fond este originara din Siberia.

3 Raspunsuri la Malakhitovaya Shkatulka

 1. Pingback: Alte rosii, alte culori | Rosii din Gradina

 2. Dan says:

  Cultiv pentru prima dată acest soi- la sud de București. Este o uriașă surpriză plăcută! Descrierea dlui Valerian este foarte fidelă, ceea ce pot sublina este gustul divin al roșiei! Dacă aș fi nevoit să cultiv doar cinci soiuri în grădină, acesta ar fi sigur unul dintre ele.
  PS: mai subliniez ceva: semințele cumpărat de la d. Valerian au germinație foarte bună.

  • Valerian says:

   Multumesc pentru acest feedback. Rosia, chiar daca este de culoare verede, este un lucru care merita un loc in gradina. Imi pare bine ca semintele mele s-au comportat bine. Un sezon bun in continuare

Lasa un comentariu

Daca ai cultivat acest soi, m-as bucura foarte mult sa stiu parerea ta, mai ales privind felul in care el s-a comportat in gradina ta. Nu uita sa precizezi zona unde se afla gradina ta, pentru a sublinia modul in care acest soi se adapteaza in diverse locuri din tara. In felul acesta vei ajuta multi gradinari sa aleaga rosiile cele mai potrivite pentru gradina lor. In numele lor, si al meu, iti multumesc.