Bogata de Cărpiniș

Cărpinișul este un sat care apartine de comuna Tărlungeni din judetul Brasov. In aceasta localitate Aurica, un olteam pripasit prin Brasov, a descoperit o rosie buna si productiva, pe care a adus-o in gradina lui si pe care mi-a dat-o si mie, impreuna cu altele. Am cultivat-o si eu si mi-a placut, drept pentru care cred ca merita sa fie retinuta si bagata in seama.
seminte de rosii
Bogata de Cărpiniș este un soi cu crestere nedeterminata si maturitate in plin sezon (medie). Cand este copt pe deplin, fructul este de culoare rosie, cel mai des de forma turtita (beefsteak), desi produce si alte forme, de marime medie spre mare. La mine in gradina, cele mai mari s-au apropiat de 300g. Si Aurica zice la fel.

Miezul este de culoare rosiatica, dens, bine format, cu alveole bine conturate si seminte in numar mediu. Gustul este foarte bun, bine echilibrat intre dulce si acid. Este buna pentru consum zilnic, dar si pentru conserve.
seminte de rosii
Este foarte productiva, acesta este atuul ei principal, motiv pentru care a primit numele de Bogata.

Tufa creste viguroasa, ajungand pe la 1,5 – 1,6m inaltime si are nevoie de sprijin. Frunza este normala. Nu are sensibilitati deosebite fata de anume boli sau factori de mediu.

Comments are closed.