Giant of Siebenburgen

In ciuda numelui cam exotic, ete totusi vorba despre o rosie romaneasca. In traducere, Giant of Siebenburgen inseamna Uriasa de Transilvania, Siebenburgen (adica 7 cetati) fiind o zona a Transilvaniei care initial definea zona Sibiului, fiind apoi extinsa la o arie care cuprindea Tara Motilor, Alba, Sibiul, Tara Barsei, adica acolo unde era mai dezvoltata cultura etnica germana. Siebenburgen vorbeste despre 7 cetati printre care ar trebui sa fie Brasovul, Sibiul, Mediasul, Fagarasul, Alba si inca doua despre care nu-mi amintesc acuma.
seminte de rosii
Rezumand, este vorba despre o rosie intalnita mai des in comunitatea germana din Transilvania. Prin 1945-1946 cand multi etnici germani au parasit Romania, acestia nu au uitat sa ia cu ei si seminte de rosii, pastrand astfel soiul, desi este o tomata destul de rara.

Un alt nume sub care este cunoscuta este “RiesenTomate”, ceea ce inseamna Rosia Gigant. O mica observatie. Exista si o “ReiseTomate” cunoscuta mai des ca Voyage sau Travel. Nemtesccul “Reise” care inseamnna plimbare, calatorie, poate fi usor confundat cu “Riesen”.

Giant of Siebenburgen este o rosie cu crestere nedeterminata si maturitate semi-tarzie.
seminte de rosii
Fructul este de culoare rosie, in gen beefsteak, usor aplatizat si in general cu umeri incretiti. Este o rosie mare, care poate atinge si peste 1kg greutate. Miezul este rosu, bine conturat. Rosia are seminte putine, ceea ce explica faptul ca soiul este destul de rar intalnit.

Tufa creste inalta (1,7 – 2m) si viguroasa. Marimea fructelor impune o buna sustinere. Frunza este normala, productivitatea la fel.

Rezistenta la boli este obisnuita.

Este apreciata in special pentru consumul in stare proaspata, pentru gustul si savoarea pe care o are. Mare atentie, uneori o rosie este prea mare pentru o singura persoana. Neamtul insa, stia el ce stia si o folosea si la supa.

4 Raspunsuri la Giant of Siebenburgen

  1. Pingback: Dimineata pe racoare | Rosii din Gradina

  2. luca ioan says:

    Cultiv acest soi de rosii de mai multi ani in Covasna atat in solar cat si afara.Sunt plante care produc fructe mari-la mine pana la un kg-dar din pacate destul de putine-6-8 buc.pe o planta.Sunt si rezistente la boli si daunatori si cel mai bine in zona noastra se dezvolta daca sunt protejate de ploile acide.

    • Valerian says:

      Multumesc pentru comentariu. Daca o planta produce 3 – 3,5 kg de rosii, eu zic ca e bine totusi, nu stam prea rau cu productivitatea. In plus au si un gust bun. Pentru ca le cultivi de ani buni, trecuie ca le cunosti mai bine decat mine. Este adevarat ca gustul lor aduce putin a lamaie?

  3. Pingback: Cea mai frumoasa | Rosii din Gradina

Lasa un comentariu

Daca ai cultivat acest soi, m-as bucura foarte mult sa stiu parerea ta, mai ales privind felul in care el s-a comportat in gradina ta. Nu uita sa precizezi zona unde se afla gradina ta, pentru a sublinia modul in care acest soi se adapteaza in diverse locuri din tara. In felul acesta vei ajuta multi gradinari sa aleaga rosiile cele mai potrivite pentru gradina lor. In numele lor, si al meu, iti multumesc.