Grosse Plate du Portugal

La inceput mi-a placut numele. Are doua cuvinte ‘Grosse’ si ‘Plate’ care trezeste imaginatii. Mai tarziu am descoperit ca numele nu este departe de adevar. Rosia aceasta este plata, dar mai ales ‘grosse’.
seminte de rosii
Grosse Plate du Portugal este un soi de rosii cu crestere nedeterminata si o maturitate medie, adica se coace cam pe la mijlocul sezonului, la 65 – 80 de zile de la plantare. La maturitate fructul este mare, superior greutatii de 250 de grame. Partenerul cu care am facut schimb de seminte spunea ca el a reusit un exemplar de 837 de grame. La mine in gradina au iesit cam intre 250- 300 de grame, asa ca asta am obtinut, asta spun. Fructul este de culoare rosie inchisa, turtit gen beefsteak (plat cum ii zice numele), usor incretit in partea superioara (la umeri). Miezul este cu un continut dens. Are seminte putine. Gustul rosiei este spre dulce.

Tufa dezvoltata este joasa daca ne gandim la marimea fructelor pe care le sustine. Bate cam pe la 1,20m, dar are nevoie de sprijin, pentru ca productivitatea este buna.A foat stropite regulat cu piatra vanata si s-a comportat bine.

Anul acesta am cultivat-o pentru prima data. Este una din rosiile de care nu am apucat sa ma bucur complet, pentru ca mi-a stricat-o ploaia. Adica, dupa ce a turnat cu galeata trei zile in sir, am gasit toate rosiile crapate. Dar cu siguranta ca o voi cultiva si anii urmatori pentru ca merita, e gustoasa si buna la orice.

1 Raspuns la Grosse Plate du Portugal

  1. adrian-petru says:

    Din poza postată,pare o roșie apetisantă.Cred că mi-aș dori și eu soiul ăsta de roșii,dacă se poate,

Lasa un comentariu

Daca ai cultivat acest soi, m-as bucura foarte mult sa stiu parerea ta, mai ales privind felul in care el s-a comportat in gradina ta. Nu uita sa precizezi zona unde se afla gradina ta, pentru a sublinia modul in care acest soi se adapteaza in diverse locuri din tara. In felul acesta vei ajuta multi gradinari sa aleaga rosiile cele mai potrivite pentru gradina lor. In numele lor, si al meu, iti multumesc.