Castravetele amar sau Momordica

Castravetele amar sau altfel zis Momordica charantia este o specie de cucurbitacee de origine tropicala, folosită adesea in tratamentul starilor diabetice. Potrivit unor studii știintifice, această planta poate vindeca diabetul și cancerul și are proprietati care ajută la prevenirea și tratarea și altor probleme de sanatate.
seminte de momordica
Momordica este considerata un producator natural de insulina și, dacă este consumata cu regularitate, scade nivelul glucozei în sange la persoanele care suferă de diabet, astfel ca este numită frecvent „insulină vegetală”.

Cum impiedică Momordica instalarea diabetului?

Momordica se consuma fie in stare naturala, proaspata, fie sub forma de ceai. S-a constatat ca ceaiul nu este la fel de puternic cum este fructul proaspat. Datorită cantității ridicate de antioxidanți momordica reduce nivelul glucozei, fiind ideala pentru cei care suferă de diabetul de tip II.
seminte de momordica
Extractele de Momordica s-au dovedit a inhiba creșterea și proliferarea diferitelor tipuri de celule canceroase la animale și în vitro.

Numeroase studii au aratat ca riscul hipertensiunii arteriale creste la persoanele cu diabet zaharat tip 2 din care cauza diabetul reprezintă în sine un risc major de morbiditate și mortalitate cardiovasculară. Momordica poate produce o normalizare a presiunii arteriale sistolice.

Ce se consuma de la Momordica? Fructele in stare proaspata sau deshidratate, precum si frunzele uscate, lastarii. Ce este proaspat se poate consuma ca atare sau disimulat (taiat marunt) in salate, ciorbe si alte mancaruri, din cauza gustului cam amar. In forma uscata (deshidratata) momordica se foloseste sub forma de ceaiuri. De evitat samburii care dau stari diareice si se spune ca pot induce si sterilitate feminina.

Comments are closed.