Inima Dorinei

Atena este o vecina de-a mea de la tara. De fapt nu suntem chiar vecini, stam pe aceiasi strada cam la 200 de metri departare unul de altul. Ea este venita de curand in sat. A lucrat multi ani ca tehnician veterinar, facand naveta, si abia cand a iesit la pensie s-a hotarat sa se mute la tara. A cumparat o casa si asa am devent ‘vecini’.
Inima Dorinei
Intamplarea a facut sa ne intalnim destul de des prin magazinele fitosanitare si asa, schimband o vorba azi, una maine, am aflat despre rosiile din gradina ei. Si are multe si frumoase, majoritatea provenite din seminte cumparate de la magazinele din oras. Un singur soi il are din gradina unei prietene. Cand facea naveta, a remarcat intr-o gradina niste rosii in forma de inima. Atunci inca locuia la oras, dar i-a ramas gandul la ele si cand s-a mutat la tara a dat fuga pana la Dorina (acesta este numele prietenei) si a luat cateva seminte. Asa au ajuns aceste rosii la Atena si apoi la mine. Despre istoria lor, nu am aflat prea multe. Atena stia de la prietena ei ca sunt probabil de origine bulgareasca, nu stia soiul, le primise si ea cu ani multi in urma tot de la o prietena. Prin urmare, ca sa respectam cat de cat istoria in masura in care o cunoastem, am in gradina Inima Dorinei.

Inima Dorinei este o rosie cu crestere nedeterminata si maturitate medie de sezon. De regula inimile (cele de bou mai ales) sunt mai tarzioare, dar asta nu. E drept ca este o inima de o forma mai speciala.
seminte de rosii
Fructul este de culoare roza cu un luciu sidefiu, catifelat la pipait, cu umeri incretiti si foarte sensibil la atingeri mai taricele. Este in forma de inima sau poate chiar de para. Miezul cu putine seminte dar foarte carnos, face din Inima Dorinei o rosie pentru bulioane si pasta. Dar are si gust bun, vorba Atenei, ‘simti ca mananci o rosie’. Maricele, cam de 250-300g in medie.

Tufa creste inalta, si trebuie bine sustinuta din cauza incarcaturii pe care o poarta. Frunza este normalA. Atena le cultiva in solar, iar eu in camp deschis. Ale ei sunt mai frumoase decat ale mele. Daca am ghinionul sa ploua abundent cand sunt aproape de coacere, atunci crapa si trebuie luate de urgenta. Cum eu stau permanent cu ochii pe prognoza, le ud mai mult sau mai putin in functie de cum va fi vremea. Dar tot mai gresesc. Ori eu, ori vremea.
seminte de rosii
In orice caz, pentru un solar (sera) Inima Dorinei este o alegere buna. Si afara, asa cum am zis, merge daca i se ofera o atentie speciala.

7 Raspunsuri la Inima Dorinei

 1. Pingback: Noapte la vie cu seminte de rosii in cutie | Rosii din Gradina

 2. florin says:

  De unde pot rocura acest soi ,in poza arata foarte bine.

  • Valerian says:

   Ma contactati mai in toamna, atunci acest soi si multe altele vor fi disponibile

  • MIHAI says:

   seamana cu soiul liguria .. cel mai interesant este ca am achizitionat in urma cu ani de zile , un plic de seminte , sub denumirea coeur de boeuf ( inima de bou) dar diferit fata de inima de bou varianta romaneasca .. si acela arata similar cu cel din aceasta poza ( inima dorinei )

   • Valerian says:

    N-ar fi exclus sa aveti dreptate. Romanii au inceput sa circule prin lume si aduc de acolo lucruri care sunt deosebite si care le plac.

Lasa un comentariu

Daca ai cultivat acest soi, m-as bucura foarte mult sa stiu parerea ta, mai ales privind felul in care el s-a comportat in gradina ta. Nu uita sa precizezi zona unde se afla gradina ta, pentru a sublinia modul in care acest soi se adapteaza in diverse locuri din tara. In felul acesta vei ajuta multi gradinari sa aleaga rosiile cele mai potrivite pentru gradina lor. In numele lor, si al meu, iti multumesc.