Teascul Doljului este o comuna cu oameni gospodari si priceputi. Ceva mai inainte erau cei mai mari mesteri in varza. Toamna era bataie serioasa ca sa cumperi varza de Teasc si sa o pui la murat. De la o vreme insa, tescanii s-au dovedit a fi priceputi in toate. Si ca sa ve dovedesc, am sa va prezint aceasta rosie cu adevgarat deoasebita. Nu prea se stie clar cand a aparut, cine a adus-o si cine a pus-o pentru prima data. Dar acum aproape toti tescanii o cultiva. Si nu fac un lucru rau, din contra
Acest soi are o crestere nedeterminata si o maturitate medie, de sezon. Fructul este de culoare rosie-rubinie-purpurie, greu de descris. Nici blitzul aparatului de fotografiat nu o surprinde foarte bine. Poate ca era nevoie sa-mi iau un aparat profesional, o imagine valoreaza o mie de cuvinte. Dar nu am urmat acele sfaturi si m-am multumit cu un Canon care face fotografii ‘dragute’. Acuma, asta este, ce am facut, am facut facut si gata. Ca gabarit se incadreaza in categoria peste 500g, adica este un fruct mare. Tescanii scot si rosii care se apropie de 1kg, dar eu inca n-am priceperea lor in ale rosiilor. Ca forma, este un beefsteak, adica o rosie bine conturata, usor turtita. Tescanele din gradina mea au avut si cute usoare un zona umerilor.
Miezul, la fel de rosu-rubiniu-purpuriu, este bine format, dens si plin de continut. Semintele sunt in cantitate normala. Gustul este excelent, echilibrat intre dulce si acid si induce o anumita racoare, liniste papilara. As recomanda sa nu fie recoltate prea coapte, pentru a li se pastra o anume fermitate. Productivitate peste medie. Bune la toate, dar mai ales la consumul zilnic. Nu am avut inspiratie sa fac 1-2 sticle de bulion numai din aceste rosii, dar cred ca gustul este super.
Tufa creste inalta (1,5 – 1,8m) si viguroasa. Necesita sprijin pentru ca poarta o greutate suficienta. Are o buna rezistenta la boli si factori agresivi.