Nenișoare

Armasesti este o comuna din Ialomita. Asezarea este vestita in Romania prin spitalul fondat in 1897 – fost al Eforiei Spitalelor Civice din Bucuresti – si existenta in anul 1899 a Liceului Agricol (Scoala de Agricultura), ambele fiind ctitorii ale marelui filantrop Iordache Zossima. Liceul inca mai functioneaza si poarta numele fondatorului sau. Nenișori este un sat la 1km de comuna Armasesti si apartinand de aceasta. Unele surse spun ca prin evul mediu Armasestii s-ar fi numit chiar … Nenisori.
seminte de rosii
Rosia aceasta vine din Nenișori, dupa cum vedeti un loc avand ceva traditie in activitatile agricole si gospodaresti. Departe de mine gandul sa sugerez ca ea ar exista acolo inca de pe vremea infiintarii liceului. Am vrut numai sa spun ca in zona sunt oameni harnici si cu stiinta de gospodarie. Daca au dat peste un lucru bun, l-au pastrat cu mare grija. Asa s-a intamplat si cu Nenișoarele. Le-a adus cineva, candva in localitate si n-au mai plecat.

Nenișoarele sunt soi cu crestere nedeterminata si maturitate in plin sezon. Cand se coace, fructul este de culoare rosie si forma rotunda, globulara. Pielita este subtire, iar miezul rosu, dens si foarte zemos. Gustul este specific de rosie traditionala, un pic acrisor cum ii sta bine unei rosii bune. Ca marime, Nenișoarele arata bine. La mine in gradina am obtinut un maxim de 435gr, ceea ce nu este un lucru tocmai rau. Si productivitatea este buna.
seminte de rosii
Tufa creste viguroasa. Inaltimea celor doua fire avute de mine a oscilat intre 1,4 – 1,5m. Are nevoie de sprijin (arac). Nu au aratat sensibilitati la boli sau conditiile mediului.

Eu o consider o rosie buna la toate, daca o ai in gospodarie, faci din ea tot ce ai nevoie

Comments are closed.