Despre soiul acesta de rosii, Timpurie de Tiganesti, am aflat cu totul intamplator. Pe la inceputul anilor ‘950 era cultivat in Gradina Botanica din Bucuresti. De ce s-a renuntat la el sau ce s-a intamplat mai departe, daca nu s-a renuntat la el, n-am putut afla. M-am bucurat insa, sa gasesc seminte undeva departe de tara, la niste oameni pasionati care considera rosia ca facand parte din istoria lumii moderne.
O alta informatie, dar de care nu sunt suta-n suta sigur, ar fi ca rosia aceasta e originara din Tiganestii Teleormanului, o localitate in care odinioara erau gradinari foarte priceputi. Si cred ca inca mai sunt, numai ca s-au orientat spre alte treburi mai banoase.
Soiul de rosii Timpurie de Tiganesti – Early of Tiganesti, ca sa-l englezim putin – are o maturitate timpurie. Asta este o alta informatie pe care am aflat-o numai dupa nume.
Restul de informatii le-am obtinut observand cele 6 fire de rosii din gradina mea. Asta inseamna ca uneori m-am putut insela, dar oricum este mai mult decat nimic. Si oricum, voi face corectii daca se va dovedi ca vreo informatie nu a fost adevarata.
Cresterea pare a fi determinata, ca marea majoritate a rosiilor cu maturitate timpurie. La coacere are un fruct de culoare rosie si forma rotunda, de marime variind in intervalul 80-100 grame. Am vaga impresie ca pielea rosiei este foarte subtire si sensibila la crapare. Gustul insa … Ei bine, gustul este extraordinar. Nici dulce, nici acra, nici parfumata, nici fada, o imbinare perfect echilibrata de gusturi si arome intr-o forma rotunda. O rosie extraordinara, fara prea multe seminte
La mine in gradina tufele n-au crescut mai inalte de 50-60cm. Nestiind ca pot fi cu crestere determinata – desi, fiind timpurie, trebuia sa iau in considerare acest aspect – le-am copilit cu devotament, din care cauza a rezultat o tufa cam rara. S-ar putea ca tocmai asa sa fie starea ei normala, planta timpurie facand tot efortul pentru a capta razele si caldura soarelui. Productivitatea pare a fi normala, fiecare planta producand cateva ciorchine cu 4-5 fructe, chiar daca a fost copilita. Asupra acestor ultime doua aspecte voi putea decide la anul, cand voi fi mai atent cu ele. Frunza este normala, iar un lucru cert
O rosie cu gust bun si seminte putine. Aceste lucruri sunt certe si fac Timpuria de Tiganesti mai mult decat interesanta
Pingback: Primele seminte de rosii pe 2013 | Rosii din Gradina
Vreau samanta din acest soi.
V-am trimis un mesaj
Buna ziua,
M-ar interesa niste seminte din acest soi de rosii. Aveti idee de unde le-as putea cumpara din Romania?
Multumesc,
Matei Sumbasacu.
Eu le-am primit de peste mari si tari, acolo sunt oameni care pastreaza o multime de lucruri. In Romania nu cred ca le poti gasi, poate la cei care le-au primit tot de la mine. Cea mai recenta referire la ele dateaza din 1965, de atunci lumea le-a uitat. Pe moment le-am terminat si eu. De fapt e si cam tarziu sa pui seminte, Maine poimanie este luna iunie, incepe vara. Mai vorbim spre toamna, atunci sigur voi avea
M-ar interesa si pe mine, tot ce tine de rosiile de odinioara romanesti autohtone. Ce trebuie facut sa intru in posesia unor seminte, informatii, tratative, eventual schimburi?
Multumesc frumos
Si pe mine ma intereseaza rosiile noastre romanesti. Din pacate ele se gasesc in special in strainatate, aici s-au pierdut de mult. Am trimis un email cu putin timp inainte, dupa care am observat ca IP-ul dvs este de Italia. Asta poate complica un pic lucrurile, dar exista solutii. Raspundeti la mesajul trimis de mine si le vom gasi
Buna ziua,
Va rog, daca puteti, sa imi furnziati si mie cateva informatii despre locuri de unde pot achizitiona seminte pentru acest soi de rosii.
Va multumesc!
Tot ce este disponibil gasiti aici
http://www.rosiidingradina.ro/seminte-de-rosii-2
Nu exista nici o problema, va dau o adresa din Romania unde puteti trimite cu incredere.