Rosia este o planta care se simte bine in plin soare. De aceea, probabil ca unii dintre voi v-ati intrebat cum or arata rosiile care se cultiva in tari cu o clima racoroasa, unde soarele este mai mult un musafir. Sigur ca o solutie sunt serele sau alte spatii inchise, unde rosiile pot avea conditii foarte confortabile. Deasemenea, n-ar fi exclus ca sa existe anumite zone cu un climat mai bland in care rosiile, nu toate ci anumite, pot fi crescute si in aer liber.
Cand am intalnit o lista cu soiuri de rosii norvegiene m-am gandit sa incerc si eu una din ele, asa ca sa vad cum ar i-ar sta in arsita olteneasca. Astfel au ajuns la mine cateva seminte din vreo doua sau trei soiuri, dintre care eu am ales sa incerc Norderås busk. Ca sa fiu sincer le-am pus mai aproape de niste pomi si au beneficiat de mai multa umbra si racoare decat celelalte, dar eu am curajul sa afirm ca sunt niste rosii surprinzator de ‘muncitoare’, foarte tenace, care isi vad de treaba lor. Un prim test a fost faptul ca acele seminte de rosii primite erau vechi de vreo 7 ani si cartea spune ca sunt viabile timp de 5 ani. Dar sa stiti ca nu este adevarat. La mine au germinat seminte de rosii vechi de 11 ani, iar o prietena de-a mea se lauda cu un record de 22 de ani. Acuma, sigur ca trebuie asigurata o ingrijire un pic mai speciala, dar norvegiencele mele au iesit 8 din 10 seminte si s-au dezvoltat frumos si bine. 8 au iesit, 8 am pus, toate langa pomi, cate 4 fire pe doua randuri alaturate.
Norderås busk este o rosie cu crestere determinata si maturitate timpurie. Adica, obisnuita cu un sezon scurt ca in Norvegia, se coace repede si da fructele mai toate odata, dupa care isi condsidera misiunea incheiata. Cred ca si muntenii nostri o pot incerca cu success. La maturitate fructul este de forma rotunda, de culoare rosie si marime mica-medie, in jurul a 60-80 de grame. Au un miez de culoare rosie, cu cavitati bine structurate si seminte in numar nu prea mare. Gustul e bunicel, un pic acidulat, dar le sta bine in salate. Cred ca si la gatit sunt bune. Productivitate medie sau poate ca asa au raspuns ele la conditiile pe care le-am oferit eu.
Norderås busk (cred ca o traducere aproximativa ar fi Tufa Nordica) este de inaltime mica, dar puternica. Nu trebuiesc copilite, cel putin asa se mentioneaza in unele surse. Eu am eliminat totusi cateva ramuri care erau asezate pe sol si poate ca aici am gresit. Probabil ca era mai bine sa le leg pe un arac mai scurt sau sa le ajut cu o palisare. Astfel nu mai trebuia sa elimin din ramuri si poate ca obtineam o productie mai mare. Daca le voi mai cultiva vreodata, asa am sa fac.
Pingback: Seminte chinezesti cu surprize | Rosii din Gradina