Timpurie de Moldova sau Moldavskiy Ranniy

Cand am primit primele seminte, n-am stiut decat ca este vorba despre un soi de rosii timpurii originar din Moldova de dincolo de Prut. Cel care mi le-a dat le primise in urma unui schimb si nu le incercase niciodata. Nici macar nu-si mai ducea aminte cu precizie cine i le-a trimis, trecusera vreo 2-3 ani. “Ia-le si incearca-le” mi-a zis, “oricum la mine stau degeaba si pana la urma se vor pierde”. Nici pe internet n-am gasit mare lucru la inceput, dar speculand bruma de limba rusa ce mi-o mai aduc aminte, am reusit incet incet sa aflu mai multe.
seminte de rosii timpurii
Timpuria de Moldova sau Moldavskij Rannij, este un soi de rosii brevetat de catre Institutul de cercetare pentru culturi irigate si legumicultura din Moldova. Este o rosie cu maturitate timpurie, apreciata la 119 – 127 de zile de la insamantare. A fost creata pentru a fi cultivata atat in spatii deschise cat si in sere/solarii. Siturile in limba rusa mentionau in totalitate ca are o crestere determinata si o inaltime mica de tipul tufa. La mine in gradina pare a fi nedeterminata si cu o inaltime cam de 1m. Nepotrivirea cu inaltimea ar putea fi pusa pe seama faptului ca eu, nestiind prea multe despre aceasta rosie, am copilit-o cu harnicie, obligand-o (poate) sa se ridice. Dar nedeterminata nu pare a fi, motiv pentru care o sa accept un compromis si o s-o consider semi-determinata

La maturitate, Timpuria de Moldova are un fruct de culoare rosie-portocalie, cu forma rotunda, turtita si incretita. Marimea este mica, cuprinsa in plaja 60-80g, miezul este rosu, zemos cu o densitate normala de seminte. Gustul este bun, placut si se pare ca este unul dintre atuurile acestei rosii. Este mentionata ca fiind foarte productiva.La mine in gradina productivitatea a fost medie, dar poate ca excesiva copilire sa fi jucat iar un rol negativ. Este o rosie recomandata pentru consum in stare proaspata, dar nu este exclusa si prelucrarea sub forma de pasta si/sau bulion
seminte de rosii timpurii
Un alt atu al plantei este rezistenta la boli, desi undeva am gasit mentiunea ca este sensibila la macrosporiosis, o ciuperca agresiva care cauzeaza pete pe fructe. In gradina mea s-a descurcat bine fiind doar stropita cu zeama bordeleza.

6 Raspunsuri la Timpurie de Moldova sau Moldavskiy Ranniy

 1. Pingback: Primele seminte de rosii pe 2013 | Rosii din Gradina

 2. ionita ion says:

  as vrea sa cultiv si eu timpuria moldoveneasca in cimpia snagovului. ma poate ajuta cineva cu citeva seminte. mai caut si seminte de yellow taxi si timpurie de tiganesti. multam anticipat.

 3. Elena says:

  As dori cateva seminte de rosii,,ma poate ajuta cineva?
  Multumesc si sarbatori fericite!

 4. emilia says:

  Eu am mancat astfel de rosii, sunt extraordinar de gustoase!

Lasa un comentariu

Daca ai cultivat acest soi, m-as bucura foarte mult sa stiu parerea ta, mai ales privind felul in care el s-a comportat in gradina ta. Nu uita sa precizezi zona unde se afla gradina ta, pentru a sublinia modul in care acest soi se adapteaza in diverse locuri din tara. In felul acesta vei ajuta multi gradinari sa aleaga rosiile cele mai potrivite pentru gradina lor. In numele lor, si al meu, iti multumesc.