Portuguese Monster

Acum vreo 10 ani, de fapt exact in 2006, amicul meu englez Mike, aflat in vacanta prin partea de nord a Portugaliei, a vazut pe o tarabha din piata din Loule o rosie care cantarea 4,5lb, adica pe limba noastra un picusor peste 2 kile. Desigur ca primul gand a fost sa o cumpere, al doilea sa-i pastreze semintele, iar al treilea sa o cultive. Deoarece i-a placut ce i-a rasarit in gradina, a impartit seminte la toti prietenii lui, botezand soiul Portuguese Monster, in amintirea acelei rosii de exceptie cumparate candva. In unele locuri o puteti intalni chiar sub numele Michael’s Portuguese Monster, dar Mike a considerat ca nu are rost ca numele lui sa fie asociat cu monstrul portughez.
seminte de rosii
Portuguese Monster este un soi cu crestere nedeterminata si maturitate medie, in toiul sezonului. Fructele sunt de culoare rozalie, de forma globulara turtita si cu umeri incretiti. Asa cum v-am povestit, este socotita o rosie de gabarit mare, in gradina mea cel mai mare monstru fiind de 342 grame.

Miezul este de culoare rosie deschis, foarte dens, zemos si cu un numar obisnuit de seminte. Gustul este unul foarte bun, delicat de echilibrat intre dulce si acid. Productivitatea este foarte buna.
seminte de rosii
Planta creste inalta, peste 1,8m si dezvolta un foliaj viguros. Frunza este obisnuita. Necesita sustinere. Buna rezistenta fata de boli si agresiunea mediului.

Comments are closed.