Roma VF

Daca doriti sa cultivati o rosie foarte potrivita pentru bulion, atunci ROMA VF este una dintre cele mai bune optiuni.De fapt, italienii, mari amatori de pasta de rosii, o folosesc destul de des. Roma VF este o rosie cu un miez destul de putin zemos, astfel incat poate fi o solutie si pentru rosiile deshidratate.
seminte de rosii
Roma VF sunt o incrucisare facuta de americani intre clasica italianca Roma si California Red Top. Prima era rezistenta la Fusarium (ofilirea micotica), iar a doua la Verticillium (ofilirea vasculara) si rezultatul s-a dovedit a fi rezistent la ambele, de unde si numele Roma VF pe care l-a primit noul soi. Acuma trebuie sa stiti ca rezistenta completa nu exista, dar Roma VF rezista binisor in spatii inchise sau deschise in conditii de ploi abundente si/sau exces de umiditate in sol.

Roma VF este un soi cu crestere determinata si maturitate semitimpurie. Cu alte cuvinte se coace destul de repede. Particularitatea ei, determinata fiind, este ca ofera toate fructele intr-o perioada scurta de 2-3 saptamani, dupa care isi opreste dezvoltarea si poate fi scoasa din gradina. Acest lucru avantajeaza prelucrarea sub forma de paste si bulioane, deoarece Roma VF pune la dispozitie o cantitate mare de fructe intr-un interval scurt de timp. Adica iti da spor la lucru.
seminte de rosii
Ajuns la maturitate, fructul este de culoare rosie, de forma alungita cam 7-8cm, prunisoara se mai numeste in mod popular, cu un miez deasemene rosu, destul de ferm, cu seminte putine. Greutarea medie a fructului este cam 80 -100gr. Gustul este balansat, mai degraba spre dulce. Sunt bune si pentru consum zilnic, dar pentru prelucrare, este bine sa fie culese mai coapte.

Tufa este viguroasa, desi creste de inaltime 60 – 80cm. Frunza este de cartof. Productivitatea peste medie. Din cauza productivitatii, eu obisnuiesc sa le pun un arac mic de 1m care sa sustina planta, pentru ca nu imi place sa vad ramurile pe sol, odata pentru ca asa pot contacta foarte usor mana si odata pentru ca nu-mi place sa recoltez fructe murdare. O mentiune speciala: Roma VF nu se copileste prea in detaliu. Ca la orice soi cu crestere determinata, trebuiesc inlaturate doar frunzele de la baza care ating solul si atat. O copilire mai agresiva micsoreaza productivitatea plantei. Deasemenea, trebuie ales cu grija momentul transplantarii, pentru ca Roma VF este cam sensibila la frig.

Comments are closed.