Roșu de Arad

Ilona este o gospodina de pe langa Pancota Aradului. Are o gradina frumoasa in care rosiile ocupa un loc important. Ii plac foarte mult soiurile in forma de inima, printre care Kosovo si Anna Russian. Ii mai plac si alte soiuri, dar cel mai mult este incantata de unul pe care il cultiva de mai multi ani. Semintele i le-a adus barbatul ei de la un coleg de serviciu, coleg care se lauda cu ele de ani buni. Ea il numeste Rosu de Arad. Asa sa fie
seminte de rosii
Nu mai stiu cum a aflat ea ca am un soi bun de inima de bou (adica acele Mom’s Heart mostenite de la mama) si a luat legatura cu mine. Asa am facut schimbul si am ramas si prieteni.

Rosu de Arad este un soi de tomate cu crestere nedeterminata si maturitate medie de sezon. Cand ajunde in plina coacere, rosu de Arad ofera un fruct rosu-rozaliu, mai mult spre rozaliu, in forma de beefsteak. Are umeri incretiti cu tenta usor verzuluie. Ca greutate, la mine maximul a fost aproape de 3oogr. Ilona zicea ca in gradina ei se faceau regulat la juma’ de kil. Sigur ca totul depinde de conditiile oferite, asa ca sa-i dam credit Ilonei.
seminte de rosii
Miezul tomatei este tot rosu-rozaliu, bine conturat, ferm si zemos. Seminte in cantitate normala. Un gust foarte bun, de rosie traditionala, nici acid, nici dulce. Productivitate peste medie. O rosie buna pentru consum curent in stare proaspata.

Tufa este viguroasa, de talie medie, in jurul a 1,50m. Necesta sprijin.

Frunza este normala, rezistenta la boli si mediu in limitele tolerantei obisnuite

Comments are closed.