Para de El Salvador

Am ajuns in posesia acestui soi de rosii in urma unei experiente care mi-a lasat un gust amar. Anul trecut, cineva din afara, m-a contactat pentru un schimb. Avea si un site tare de tot din care m-a invitat sa aleg. Sigur ca m-am repezit ca Haplea, gasisem acolo varietati de tomate romanesti pe care le cautam de multa vreme. Ce noroc pe mine …
seminte de rosii
Am trimis partea mea de obligatie si am asteptat. Dar, la pomul laudat nu e bine sa te duci cu sacul, spune un proverb pe care eu il cam uitasem. Cand plicul mult asteptat a venit, dezamagirea a fost crunta. Doamna, pentru ca era o doamna, s-a scuzat ca nu are ce am cerut eu. Mi-a trimis cate ceva din ce avea ea in stoc la momentul respectiv si, ca sa nu ma supar, de doua ori mai multe soiuri decat trimisesem eu. Daca ar fi avut taria de caracter sa-mi spuna limpede de la inceput cum sta treaba, nu cred ca as fi refuzat-o, dar cel putin m-as fi ales cu niste seminte pe care nu le aveam. Asa insa, am primit multe soiuri de care nu eram interesat. Este singurul caz in care teoria lui Fane Gradinaru nu s-a verificat.

Din semintele primite am ales sa cultiv anul acesta Beuteltomate aus El Salvador, ceea ce, conform limitatelor mele cunostiinte de limba germana, ar insemna Sacul de Rosii de El Salvador. Recunosc faptul ca acest nume nu-mi place deloc, asa ca, am botezat-o Para de El Salvador, avand in vedere forma fructului.
seminte de rosii
Deci, Para de El Salvador este un soi de rosii cu crestere nedeterminata si maturitate medie, de mijloc de sezon. La maturitate fructul este de culoare portocalie, de marime mica. La mine maxima a fost de 92 de grame, dar am citit ca pot fi intre 50 si 200 de grame. Forma este ca o para. Pana cand se coace complet, in partea superioara persista niste pete de culoare verzuie. Cand acestea dispar, este semn ca au ajuns la maturitate. Mie miezul mi s-a parut a fi delicat, nu prea bogat in seminte, suculent si cu un gust interesant

Inaltimea tufei … Aici apare o mica discutie. Cartea zice ca inaltimea soiului ar fi de 3 metri. Am citit si unele comentarii care descriau Para de El Salvador ca o planta care se intinde peste tot in sera si care face fructe la nesfarsit, pana da frigul. Poate ca de aici i se trage si numele de ‘Sac de rosii’, in sensul ca produce cat sa umpli un sac. La mine in gradina insa, am avut 3 fire, toate cam in jurul inaltimii de 1,6 – 1,8m. Este drept ca, fiind nehotarat si un pic cam suparat pe doamna care mi le trimisese, le-am pus cam tarziu, din care cauza nu au avut conditii favorabile sa se dezvolte. Dar le voi mai incerca si la anul, pentru ca mi s-a parut o rosie interesanta.

1 Raspuns la Para de El Salvador

  1. Pingback: Seminte de bucurie | Rosii din Gradina

Lasa un comentariu

Daca ai cultivat acest soi, m-as bucura foarte mult sa stiu parerea ta, mai ales privind felul in care el s-a comportat in gradina ta. Nu uita sa precizezi zona unde se afla gradina ta, pentru a sublinia modul in care acest soi se adapteaza in diverse locuri din tara. In felul acesta vei ajuta multi gradinari sa aleaga rosiile cele mai potrivite pentru gradina lor. In numele lor, si al meu, iti multumesc.