Sandul Moldovan

O rosie cu un nume romanesc usor stalcit, dar este o rosie adusa in Statele Unite de catre o famile din Moldova. In privinta acestei familii lucrurile nu sunt prea clare, in sensul ca ori se numea Sandu, si atunci Sandul Moldovan este un fel de ‘Moldoveneasca lui Sandu’ pe americaneste, ori se numea Sandu Moldovan, si atunci rosia ii poarta numele. Sigur este insa faptul ca aceasta rosie a fost promovata 1n 1993 de catre dr. Carolyn J Male (Albany, NY) si introdusa in lucrarea “100 Heirloom Tomatoes for the American Garden” (100 de soiuri de rosii traditionale pentru gradina americana). Ori, daca Carolyn J Male, recunoscuta ca o autoritate in materie de tomate, o recomanda ca facand parte din acele 100 soiuri bune petru gradina americana, inseamna ca Sandul Moldovan este o rosie pe cinste.
seminte de rosii
Sandul Moldovan este un soi cu crestere nedetrminata si maturitate (coacere) in mijloc de sezon. Fructul este de culoare roza, cu umeri usor verzui. Daca sta prea mult in soare, umerii pot capata o culoare galbuie. Forma este usor turtita gen beefsteak, dar destul de des fructele produse sunt cam neregulate ca forma. Miezul este deasemenea roz-rosu, foarte ferm si carnos, cu un nujmar obisnuir de seminte. Cei care au cultivat aceasta rosie (inclusiv eu) sunt de acord ca are un gust deosebit, usor dulceag. Productivitatea este, deasemenea, peste medie. Ca gabarit, la mine in gradina maximul a fost de 343gr, dar se spune ca poate ajunge si la 500gr. O rosie gustoasa si productiva, buna la toate, de la consum zilnic in stare proaspata, pana la conservarea sub forma de pasta, suc, bulion, etc.
seminte de rosii
Tufa creste viguroasa si atinge o inaltime medie in jurul a 1,3 – 1,5m. Are nevoie de sprijin pentru a sustine toate rosiile pe care le produce. Frunza este normala. Nu se cunosc sensibilitati la vreo boala anume, la mine in gradina s-a comp[ortat normal.

Comments are closed.