De Tiganesti

Tiganesti este o comuna situata in partea de sud a Romaniei, cam in centrul judetului Teleorman. Asezata in campia Burnazului, pe malul drept al raului Vedea, comuna Tiganesti este binecuvantata cu un pamant manos constituit din cernoziomuri bogate in humus.
seminte de rosii nedeterminate
Nu se cunosc personalitati istorice, literare sau culturale legate de aceasta localitate. De fapt locuitorii din Tiganesti sunt originali tocmai prin simplitatea lor si prin priceperea de a lucra pamantul. Aici a existat, candva, prin anii 1950-1958 un centru de cercetare pentru legumicultura, care, dupa unele informatii, s-ar fi mutat in alta localitate.

Cin acea perioada ne-au mai ramas niste soiuri de rosii, astazi uitate si abandonate.

Si totusi, in indepartatul Idaho din Americania, exista o familie care a decis sa renunte la stresul si poluarea orasului si s-a mutat la tara hotarata sa traiasca exclusiv de pe urma roadelor pamantului. Si ei recunosc faptul ca cele mai bune rosii din gradina lor sunt cele din soiul De Tiganesti, si ca nu vor renunta niciodata sa cultive aceste rosii romanesti. Si, mai mult de atat, mi-au trimis si mie un pliculet de seminte ca sa ma conving ca odinioara, romanii au produs lucruri bune de care acum au uitat.

Ca sa nu mai lungesc treaba, soiul De tiganesti este cunoscut ca o varietate foarte rara, originara din Romania, catre trebuie sa faca neaparat parte din portofoliul unui serios cultivator de rosii. Iata cum, multumita amicului din Idaho, am si eu aceasta rosie in gradina si ma pot considera un cultivator serios.
seminte de rosii nedeterminate
Soiul de rosii De tiganesti are maturitate medie, in jurul a 75-80 de zile de la transplantare si o crestere nedeterminata. La maturitate fructul are o culoare rosie intensa, de forma rotunda, un pic aplatisata, de o greutate in jurul a 150g. Pulpa este densa, zemoasa, lojele au un numar normal de seminte. Gustul este bun, fara a fi extraordinar. Amicul din Idaho este incantat de faptul ca obtine aproape 20lbs de rosii de la o planta, adica in jurul a 9 kile, ceea ce inseamna ceva cu adevarat deosebit.

Tufa dezvoltata este viguroasa, atingand o inaltime de 1,2 -1,5m. Frunza este normala. Din Idaho am primit vesti ca ar rezista bine la boli si bacterii. La mine in gradina s-a comportat bine si nu ap primit altceva decat doza regulamentara de piatra vanata.

Cum am uitat noi de aceste rosii romanesti si americanii nu? Amicul meu zice ca a cumparat seminte de la magazin. Si eu le-am cautat dar in tara nu le-am gasit, iar in afara am constatat ca doar putine companii le ofera. Am mai aflat ca aceste seminte de rosii au ajuns in America in 1959 in urma unui schimb intre Ministerul Agriculturii din Romania si cel de peste ocean.

7 Raspunsuri la De Tiganesti

  1. Pingback: Primele seminte de rosii pe 2013 | Rosii din Gradina

  2. maican nelu says:

    Prin anii 60 institutul de legumicultura de la vidra era in comuna tiganesti teleorman si probabil este unul din produsele acestuia.Eu sunt din tiganesti, dar nu am auzit de soiul asta,probabil ca este o variatiune a soiului bizon[american].

    • Valerian says:

      Multumesc pentru informatie, multumesc mult de tot. Uite ca lucrurile se leaga. Cu siguranta comuna Tiganesti n-a fost aleasa intamplator. O mai fi vreun fost salariat in viata? Am desoperit vreo 4 varietati cu numele Tiganesti, apoi Aurora de Tiganesti si Timpurie de Tiganesti. Mai sunt Aurora 100 si Aurora Pilat care cred ca au o legatura cu Tiganestiul. Aurora Pilat trebuie sa fi fost o cercetatoare.

  3. rosca daniela says:

    eu locuiesc in Tiganesti de 43 de ani ,acum am 54 si stiu ca parintii nostri fara a fi legumicultori de meserie,aveau in gradina rosii Bizon,sub forma de ciorchine,nu prea carnoase, dar gustoase si putin acrisoare si rosii Aurora rotunde ,dulci si carnoase. Imi amintesc cum elevi fiind mergeam in practica la cules de rosii, dar nu stiam ca exista un soi de Tiganesti.

    • Valerian says:

      Exista chiar mai multe soiuri legate de Tiganesti. Nu ca ar fi originare din acest loc, dar prin 1960 a functionat acolo un centru de legumicultura si oamenii isi faceau treaba. Exista si un soi Aurora produs la acel centru. Nu stiu daca este acelasi despre care vorbiti

  4. Marius Nicolae says:

    Soiul de roșii Țigănești la înființat si cultivat Statiunea experimentala Vidra in anul 1960 la ferma din satul Țigănești Comuna Ciolpani Ilfov aceasta ferma aparținând de stațiunea de cercetare Vidra. Este un soi de roșii mari foarte gustos,

Lasa un comentariu

Daca ai cultivat acest soi, m-as bucura foarte mult sa stiu parerea ta, mai ales privind felul in care el s-a comportat in gradina ta. Nu uita sa precizezi zona unde se afla gradina ta, pentru a sublinia modul in care acest soi se adapteaza in diverse locuri din tara. In felul acesta vei ajuta multi gradinari sa aleaga rosiile cele mai potrivite pentru gradina lor. In numele lor, si al meu, iti multumesc.