Margaret Curtain

Aceasta Margaret vine tocmai din Noua Zelanda, unde este cunoscuta si pastrata de mai bine de 100 de ani si considerata ca facand parte din patrimoniul national.

Desi centenara ca varsta, este foarte putin cunoscuta, mai ales in Europa unde este considerata ca fiind o rosie rara.
seminte de rosii
Tomata Margaret Curtain are o crestere nedeterminata si o maturitate semi-timpurie, Unii o catalogheaza ca fiind o tomata de sezon (maturitate medie), dar la mine in gradina a fost una dintre cele mai ‘grabite’ sa se afirme, asa ca am facut un compromis.

La maturitate fructul este de culoare inchisa, maron-mahon-inchis. La mine in gradina, culoarea a fost uniforma, uneori cu usori umeri verzi, dar sunt voci care sustin ca ar detine o varianta ‘stripes’, ceea ce presupune ceva dungi verticale (verzi inchis). In orice caz, in Noua Zelanda, Margaret Curtain clasica este de o culoare uniforma.

Ca gabarit, tomata Margaret Curtain, se incadreaza in clasa ‘large’, mare adica, atingand frecvent greutatea 200-400g per bucata. Forma este in general plata, de beefsteak, miezul este bine conturat, de culoare inchisa, semintele inconjurate de un gel verzui, un gust foarte bun, usor ‘afumat’ specific rosiilor de culoare neagra.
seminte de rosii
Tufa este compacta si viguroasa, la mine avand inaltimi intre 1,2 – 2m. Frunza normala. Productivitatea este medie, ca si rezistenta la boli

Una peste alta, o rosie frumoasa si buna, care merita atentia gradinarilor priceputi.

1 Raspuns la Margaret Curtain

  1. Pingback: Pompa pentru seminte de rosii | Rosii din Gradina

Lasa un comentariu

Daca ai cultivat acest soi, m-as bucura foarte mult sa stiu parerea ta, mai ales privind felul in care el s-a comportat in gradina ta. Nu uita sa precizezi zona unde se afla gradina ta, pentru a sublinia modul in care acest soi se adapteaza in diverse locuri din tara. In felul acesta vei ajuta multi gradinari sa aleaga rosiile cele mai potrivite pentru gradina lor. In numele lor, si al meu, iti multumesc.