Feo de Rio Gordo

Dupa nume va puteti da seama ca este vorba despre o rosie spaniola. In traducere ar insemna “urata de langa raul larg (mare)”, un nume care, dupa parerea mea, nu este potrivit pentru o rosie, pentru ca realmente nu exista rosii urate pe lumea asta. In orice caz, la mine in gradina au fost si inca sunt frumoase in acest final de septembrie.
feo de rio gordo
Feo de Rio Gordo (uneori o puteti intalni ca Feo de Riogordo) este o varietate cu crestere nedeterminata si maturitate medie, de sezon. Fructul este de culoare rosie, in forma de glob turtit cu umeri usor incretiti. Este mentionata ca fiind o rosie de gabarit mare. La mine in gradina a ajuns pana la maxim 373 gr, dar este demn de subliniat ca mai toate exemplarele au fost peste150. Deci este o rosie mare.

Miezul este rosu de asemenea, dens si ferm, se vede cu ochiul liber ca este plin de continut. Seminte relativ putine. Un gust bun, peste medie, bine echilibrat intre acid si dulce. Bune in special pentru sosuri, paste, conserve. Productivitatea este buna, peste medie.
seminte de rosii
Tufa creste inalta si viguroasa, trebuie sprijinita cu un tutore (arac) bun. Frunza normala si deasa. Se simte confortabila in soluri bogate in substante nutritive. Nu trebuie plantata prea devreme, nu rezista prea bine la temperaturi reci.

Comments are closed.