Romec

Romec este o rosie produsa de catre Institulul pentru Legumicultura si Floricultura Vidra, rosie care face parte din categoria tomatelor de vara-toamna foarte potrivite pentru prelucrare indudtriala si conservare.

Soiul este cu crestere determinata, coacerea fructelor producandu-se aproape simultan, si cu o maturitate semi-tarzie. Plantele sunt viguroase cu o inaltime medie de 1,5m.

srminte de rosii

La maturitate, fructele sunt ferme, de culoare rosie stralucitoare, in forma ovoida, cu o greutate de 60-100gr. Miezul este rosu, carnos si cu putine seminte, foarte potrivit pentru prelucrare industriala si casnica (conserve).

Rosiile din acest soi sunt foarte rezistente la crapare si se preteaza la pastrare indelungata. Lipsa de seminte le face foarte apreciate. Sunt deasemenea foarte bune pentru comercializare deoarece nu-si pierd calitatile in timpul transportului si depozitarii.

Rosiile Romec au o buna capacitate de germinare la temperaturi scăzute și au un nivel bun de rezistență la boli bacteriene si fungice care afectează calitatea fructelor. Sunt recomandate ca o buna alegere pentru solurile nisipoase.

Romec este un soi de rosii romanesti care a fost creat in 1987 si reomologat in 2010. Productivitatea este buna, inregistrandu-se productii de cca 70t/ha in cazul utilizarii unei tehnologii favorabile.

Photo0073 seminte de rosii

2 Raspunsuri la Romec

  1. andrei says:

    care i treaba cu dolarul?

    • Valerian says:

      Nu e nicio treaba dubioasa. L-am pus doar ca sa puteti face o comparatie si sa va dati seama de marimea rosiilor. Probabil stiti ca dolarii au dimensiuni standard.

Lasa un comentariu

Daca ai cultivat acest soi, m-as bucura foarte mult sa stiu parerea ta, mai ales privind felul in care el s-a comportat in gradina ta. Nu uita sa precizezi zona unde se afla gradina ta, pentru a sublinia modul in care acest soi se adapteaza in diverse locuri din tara. In felul acesta vei ajuta multi gradinari sa aleaga rosiile cele mai potrivite pentru gradina lor. In numele lor, si al meu, iti multumesc.