Inima Gigant de Tismana

Iata ca la Tismana-ntr-o gradina, adica in gradina la Tanti Gena, a prins radacina o rosie deosebita. Avand drum prin zona de Ziua Adormirii Maicii Domnului (sf. Marie Mare), si fiind zi de hram si sarbatoare, am intalnit-o pe Tanti Gena si rosiile ei. Le-am vazut mai intai intr-un cos, apoi si in gradina. Am multumit Celui-De-Sus pentru ca mi le-a scos in cale si asa am ajus sa le impart cu voi. Dar din dar se face rai, zicea Tanti Gena, care le cultiva de mai multi ani, nu-si mai aminte exact, dar imediat dupa revolutie.
seminte de rosii
Tanti Gena e de parere ca atunci cand zici Inimi Gigant de Tismana, spui aproape tot. Asa l-ea botezat ea, si eu respect alegerea ei. Totusi sa mai mentionez cateva amanunte, anuma ca este vorba despre un soi cu crestere nedeterminata si maturitate in plin sezon. Fructe in forma de inima, grupate cate 3-4 pe ciorchine, culoare spre roz sidefat, cu coaje fina si matasoasa. Gust fin si delicat de rosie traditionala. Gabarit bunicel. Zicea Tanti Gena ca se fac usor inspre 4-500g. N-am vazut astfel de exemplare la ea in gradina (cica se vand primele), dar peste 300g erau. Nu toate, dar destule. Cam asa au iesit si la mine, ceva mai mici, e drept, ca mereu le raman dator. Dar daca le dai tot ce le trebuie, le faci usor de 300gr si chiar peste. Ori trei rosii la kil e o treaba cu care lejer poti sta in fata.
seminte de rosii
Miezul este tot rozaliu, dens si consistent. Seminte in cantitate obisnuita. O rosie buna la toate, zic eu, de la consum proaspat la conservaraie. Productivitate buna, peste medie.

Tufa creste inalta si viguroasa, cam de 1,7-1,8m. Este nevoie de sprijin

Rezistenta normala fata de bolile specifice.

Comments are closed.