Coșerene

Coșereni este o comuna din judetul Ialomita, o comuna veche cu o istorie inca nedeslusita pe intregime. Cert este ca in zona sunt doua situri istorice de interes national, dintre care unul atesta existenta acestei asezari umane inca din neolitic.

De unde stiu asta? De la un batran profesor de istorie al comunei pasionat de istoria locala. Am inteles de la domnia sa ca are in casa si intr-o cladire anexa o multime de lucruri pe care si-ar dori sa le organizeze intr-un muzeu. Ii doresc mult succes.
seminte de rosii
Cum va spuneam, batranul profesor a adunat multe lucruri legate de istoria locului si preocuparile oamenilor, printre care si o rosie care, dupa spusele domniei sale, este cultivata de multi dintre gospodarii comunei. De multi, si de mult timp, asa incat, el considera ca face parte din patrimoniul local. Din anumite cercetari, se pare ca rosia a fost adusa in zona cu multa vreme in urma de bulgari (unii zic sarbi) care au migrat in campia Vlasiei.

Nu stiu cum a aflat domnul profesor de blogul meu, dar i-a placut si m-a contactat acuma vreo doi ani povestindu-mi despre aceste rosii. Nu mai lungesc istoria, este usor de imaginat ce a urmat. L-am intrebat ce nume au si mi-a spus ca localnicii se refera la ele zicandu-le ‘coșerene de-ale noastre’. In semn de respect, vor ramane Coșerene.
seminte de rosii
Coșerenele sunt un soi de rosii cu crestere nedeterminata si maturitate medie, in plin sezon. Fructul (rosia, adica) este de culoare rosie, are o forma usor turtita, cu umeri putin incretiti. Miezul este tot de culoare rosie, bine conturat, ferm, plin de substanta, cu alveole dispuse in forma regulata. Seminte in cantitate obisnuita. Gust bun, de rosie traditionala, nici dulce, nici acid. Productivitate buna. Mari ca dimensiune, fara a depasi 500g.

Tufa este inalta si viguroasa. Necesita sprijin. Frunza este normala. Nu dovedeste a avea sensibilitati speciale fata de boli si agresivitatea mediului.

Comments are closed.