Red pear – Para rosie americana

Din capul locului trebuie sa stabilim un lucru: sunt doua tomate care au numele de ‘para rosie’, una de origine americana si alta de origine italiana. In cele ce urmeaza vom discuta despre cea Americana, urmand ca despre Para rosie italiana sa vorbim in alta sectiune.
seminte de rosii
Ei bine, Red Pear este una dintre cele mai vechi varietati heirlom din America, fiind voci care sustin ca ea ar fi mentionata inca de prin anii 1700. Dar cu toate acestea, este si una dintre tomatele rare, fiind cultivata din ce in ce mai putin.

Red Pear este o rosie cu crestere nedeterminata si maturitate medie de sezon. Fructul este in forma de para, de culoare rosie cand este copt, cu putine seminte si un gust deosebit de bun. Este foarte productiva, oferind gradinarului sute de fructe gen ‘cherry’ in greutate de pana la 20-25gr foarte apreciate in salate, paste sau bulioane. Daca sunt recoltate sub forma de ciorchini, fructele Red Pear pot da uneui platou un aspect demn inalta consideratie.
seminte de rosii
Tufa este foarte viguroasa, creste inalta peste 1,20 cm si necesita un sprijin adecvat. Frunza este normala, bine conturata. Rezistenta la boli este in limite normale. Productivitate, asa cum am mai spus, peste medie. Una peste alta o rosie buna la toate, poate cam migaloasa la ingrijit, dar cu niste calitati care o plaseaza in randul celor mai bune tomate.

Comments are closed.